Ukrainakriget förödande – för Tysklands ekonomi: Från topp till botten

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

© Foto: Germanhound (CC BY-SA 4.0)

Tyskland har på kort tid förvandlats till den sämst presterande stora utvecklade ekonomin i världen, sedan man förlorat Rysslands billiga naturgas, rapporterar AP.

Det är AP som nu rapporterar att Tyskland har gått från att vara ett globalt ekonomiskt ideal till den sämst presterande stora utvecklade ekonomin i världen.

Hur kunde det gå till?

Bakgrunden är bland annat den ”gröna” energipolitiken samt Ukrainakriget och förlusten av billig naturgas från Ryssland, som nyhetsbyrån beskriver som ”en aldrig tidigare skådad chock” för Tysklands energikrävande industrier.

Gaspriserna är nu dubbelt så höga som 2021 och Tyskland riskerar avindustrialisering.

Förlusten av billig rysk naturgas, som var en förutsättning för att kunna driva Tysklands industrier, ”skadade plågsamt den tyska ekonomins affärsmodell”, säger Christian Kullmann, vd för det ledande tyska kemiföretaget Evonik Industries AG, till AP.

– Vi är i en situation där vi är starkt påverkade – skadade – av yttre faktorer, fortsätter han.

Men Tysklands ekonomiska nedgång är kanske inte så förvånande. Syftet med Nato är ju att hålla ryssarna utanför, amerikanerna inne och tyskarna nedtryckta, vilket är precis det som skett i och med Ukrainakriget. Dessutom bombade USA sönder Nord Stream, enligt den framstående amerikanska journalisten Seymour Hersh.

– Förstörelsen av Nord Stream av Bidenadministrationen, antingen direkt eller genom ombud, dödar den tyska ekonomin, som är den överlägset största ekonomin i Europa, har journalisten Tucker Carlson påpekat. Effekterna av att ett Nato-land i praktiken attackerar ett annat Nato-land känns genom hela Europa. Och det är fullständigt galet.

Kriget i Ukraina hade också kunnat undvikas, om Nato slutat expandera sin enligt kritiker fördärvbringande krigsallians mot den ryska gränsen. Nyligen medgav Nato att krigets bakgrund är just Natos expansion. Hösten 2021 skickade Rysslands president Vladimir Putin ett förslag till ett fördrag till Nato om att Nato skulle lova inte mer utvidgning österut.

– Det var vad han skickade oss. Och det var en förutsättning för att inte invadera Ukraina. Naturligtvis undertecknade vi inte det, sade Nato-chefen Jens Stoltenberg den 7 september. Så han gick i krig för att förhindra Nato, mer Nato, nära sina gränser.

Nu har Ukraina förlorat hundratusentals soldater och blivit ett förstört land, precis som Libyen, ett annat land som Nato, med hjälp av Sveriges politikerklass, påstod sig hjälpa.

Läs också:

Natos grundidé är att tygla Ryssland och Tyskland: ”Får inte förena sig”
USA:s största rädsla: Att Tyskland och Ryssland förenar sig – ”Den enda kraft som kan hota oss”
Hersh: USA ser den ryska gasen som ett vapen
Revolten kan komma i Tyskland: ”På väg in i massarbetslöshet”
USA:s geopolitiska strategi i Ukraina: ”Samma som i Afghanistan, backa de mest extrema”
Europas industri drar till USA – var detta planen hela tiden? Och vem sprängde Nord Stream?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program