Libyen ”ett land av massgravar” efter Natos angrepp

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Nato raserar länder som militäralliansen angriper i ”demokratins” namn. Det hävdade EU-parlamentarikern Clare Daly i Europaparlamentet.

Den irländska EU-parlamentarikern Clare Daly går nu till nytt angrepp mot västvärldens krig.

Hon anklagar Nato för att totalt förstört Libyen efter alliansens militärinsats i landet 2011.

Daly påpekar att Libyens ledare Muammar Gaddafi dödades efter Natos anfall mot Libyen, närmare bestämt att han blev ”sodomiserad med en bajonett och skjuten i huvudet”.

– Natointerventionen i Libyen, utförd i namn av att skydda frihet, demokrati och mänskliga rättigheter, är något som vi gör klokt i att komma ihåg nu när Nato driver på sitt proxykrig i Ukraina i namn av – ni gissar rätt – frihet, demokrati och mänskliga rättigheter, fortsätter hon.

För vad händer när Nato ingriper i andra länder, enligt henne?

– Terror, död, laglöshet, våldtäkt, fattigdom, svält, säger Clare Daly.

– Libyen är ett land sönderslitet av konflikter. Dess ekonomi är krossad, dess befolkning – förut den rikaste i Afrika – är plågad och fast i fattigdom. Migranter köps och säljs på slavmarknader. En miljon människor är beroende av humanitär hjälp. Det är ett land av massgravar, av brott mot mänskligheten. Detta är Natos arv. Detta är Natos rättighetsstrategi och demokrati.

Sveriges försvarsmakt var, under den dåvarande högerregeringen, med och raserade Libyen och ingick i den Nato-ledda förstörelsen av landet 2011.

”Efter bombkriget lämnade Nato Libyen i ruiner och med enorma mängder vapen i händerna på militanta grupper. Landet kastades ner i en spiral av våld och laglöshet. Idag nio år senare är Libyen en kollapsad stat”, rapporterade Sveriges Radio 2020.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program