Hersh: USA ser den ryska gasen som ett vapen

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Seymour Hersh. © Foto: Hossam el-Hamalawy (CC BY 2.0)

USA bombade sönder Nord Stream i ett desperat försök att tvinga in Västeuropa i en utdragen konflikt med Ryssland. Det säger journalisten Seymour Hersh i en intervju med Tichys Einblick. Samtidigt ser USA den ryska naturgasen som ett allvarligt hot. Utifrån ett amerikanskt perspektiv har Ryssland använt sin billiga gas för att underminera och minska stödet till Nato och USA. Och nu är de ryska gasledningarna till Europa sprängda.

Det är i en intervju med den tyska tidningen Tichys Einblick som Seymour Hersh pratar om sitt Nord Stream-avslöjande och kriget i Ukraina.

Idén att spränga Nord Stream fanns redan i december 2021, förklarar Hersh. Begäran utfärdades strax före nyårsafton 2021. Bidenadministrationen ville hitta något extraordinärt som USA:s president kunde använda för att få Putin att inte attackera Ukraina.

Enligt Seymour Hersh är USA:s nuvarande regering nämligen inte är särskilt bra på att övertala. Det man kör med är ”antingen är ni med oss ​​eller emot oss”-taktiken.

– Tanken var att säga till Putin: Om du korsar gränsen till Ukraina kommer vi att spränga rörledningarna, säger han i Tichys Einblick.

Sedan sprängdes alltså Nord Stream i september 2022, av USA med hjälp av Norge.

Enligt den grävande journalisten har USA länge sett den ryska gasen som ett hot, som ett vapen.

– Tyskland och Västeuropa har idag inga naturresurser, ingen gas eller olja. Sedan 1960-talet har USA klagat på att Ryssland kunnat sälja olja och gas till Västeuropa. Detta har alltid uppfattats som ”instrumentalisering”. Ur ett amerikanskt perspektiv använde ryssarna gasen för att minska stödet till Nato och USA. Vi såg det som ett vapen. Men som ett resultat växte också Tyskland till ett enormt industrikomplex. När Nord Stream 1 öppnade 2011 fanns det så mycket billig gas att ert land kunde sälja en del av den vidare, ”nedströms”, som de kallar det i oljebranschen. Så ni gjorde en extra affär och Ryssland lät Tyskland få sin vilja igenom.

Seymour Hersh tror inte att Vladimir Putin har som avsikt att erövra hela Ukraina. Den ryska attackstyrkan i februari 2022 bestod nämligen bara av 120.000 man. När den tyska armén anföll Polen 1939 hade man 1,2 miljoner soldater, påpekar han. Ryssland hade inte kunnat ta Kiev, som försvarades av minst 60.000 ukrainska soldater. Detta kan i stället ha varit en skenmanöver.

Ryssland vill inte annektera Ukraina, bedömer Hersh. Den amerikanska journalisten påstår rentav att ”ingen” egentligen vill ha Ukraina, inte ens Nato, vilket går tvärtemot vad som ständigt sägs i väst. Seymour Hersh anser också att Putin skulle sluta fred om Ukraina till stor del demilitariserades. Men det kommer ju Kiev inte gå med på, varför någon fred ännu inte är i sikte.

Vidare tror Seymour Hersh inte att Ukraina kommer bli medlem i Nato-alliansen, trots Nato-chefen Jens Stoltenbergs gnatiga ord om motsatsen. Det enda som egentligen kommer ut ur Stoltenbergs mun, menar Hersh, är ett evigt ordsvall av invektiv.

Seymour Hersh förklarar också att Tysklands förbundskansler Olaf Scholz har blivit som en ”kollaboratör” sedan avslöjandet att det var USA som bombade sönder Nord Stream. För Scholz gjorde ju ingenting. Han förnekade ingenting, protesterade inte, undersökte ingenting. Han kom inte ens med någon vettig allvarsam kommentar, påpekar Hersh.

Enligt den legendariska journalisten är det som USA och Nato just nu sysslar med en blandning av ”dumt och galet”. Att spränga Nord Stream var något av det dummaste en amerikansk president någonsin gjort. Det är inte klokt, säger Seymour Hersh till Tichys Einblick.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program