Syftet med Nato? – Hålla ryssarna utanför, amerikanerna inne och tyskarna nedtryckta

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Nato

Vad är syftet med den USA-ledda militäralliansen Nato som grundades efter andra världskriget 1949 med Norge och elva andra stater som initiala medlemsländer? Enligt Natos första generalsekreterare Lord Ismay bildades Nato för att hålla ryssarna utanför, amerikanerna inne och tyskarna nedtryckta. Och det är precis vad som nu hänt.

Nato kallar sig för en försvarsallians, men många är av en annan uppfattning. Swebbtvs Lars Bern har till exempel kallat det för en ”krigsallians”.

Nu har ytterligare en definition av organisationen börjat diskuteras i sociala medier.

Det handlar om ett citat från den brittiska generalen Lord Hastings Lionel Ismay.

Ismay var Natos första generalsekreterare.

Natos egen hemsida kan man läsa att Ismay förklarade att Nato skapades för att ”hålla Sovjetunionen utanför, amerikanerna inne och tyskarna nere”.

Och detta var ju precis vad som hänt efter proxykriget i Ukraina och terrorbombningen av Nord Stream i september förra året. Ryssland och dess billiga energi stängdes ute från Europa, USA är kvar som ledande stormakt i Europa och säljer energi för skyhöga priser till europeiska länder – och Tyskland har blivit nedtryckt, kuvat, som aldrig förr.

Nyligen avslöjades det att det var Nato-länderna USA och Norge som bombade sönder den rysk-tyska energiinfrastrukturen Nord Stream i september förra året. Sprängladdningarna placerades ut under en Nato-övning i juni. Gasledningarna, som är kritiska för Europa ska kunna få billig energi, sprängdes sedan sönder genom fjärrutlösning tre månader senare, enligt journalisten Seymour Hersh. Att kapa banden mellan Ryssland och Europa har länge stått på USA:s agenda.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program