Europas industri drar till USA – var detta planen hela tiden? Och vem sprängde Nord Stream?

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Är det så kallade RAND-dokumentet verkligen ett falsifikat? Saker och ting utvecklar sig nämligen skrämmande likt det som står i dokumentet. Nu drar Europas industri till USA. Gaspriserna rusar i Europa, medan de är låga i USA. Samtidigt förliser Europas främsta industriland, Tyskland. Precis det som dokumentet säger. Europa börja bråka om energi. Bland annat detta diskuterar Swebbtvs analytiker Stig Berglund i ett nytt mycket intressant program. Och vilka var det egentligen som bombade sönder Nord Stream? Nu har det framkommit fler häpnadsväckande uppgifter, som väcker nya spekulationer.
– Varken Tyskland eller Ryssland har ett intresse av att gasledningarna går sönder, säger Stig Berglund i Swebbtv.

Vilka vinner på kaoset i Europa och de dyra elpriserna?

USA kan vara en av vinnarna, precis enligt den påstådda planen i RAND-dokumentet.

Följande kan man läsa i Wall Street Journal den 21 september i år: ”Höga naturgaspriser tvingar europeiska tillverkare att flytta till USA. Kriget i Ukraina driver upp energikostnaderna i Europa, medan relativt stabila priser och incitament för grön energi lockar företag till USA.”

Den 16 september kan man läsa i Ny Teknik att ”Tesla prioriterar celltillverkning i Texas framför Berlin”, bland annat på grund av de höga energipriserna i Europa.

I USA är gaspriserna mycket lägre än i Europa. Och nu är ju dessutom Nord Stream 1 och 2 förstörda. Europas gaspriser har under året varit så mycket som 27 gånger högre än i USA (se diagram i programmet). Med andra ord är det inte konstigt att företag flyttar från Europa.

Tysklands industri har varit världsledande. Industrins andel av BNP har varit större i Tyskland än i USA. Men nu är den krossad, på grund av kriget i Ukraina, de anti-ryska sanktionerna som egentligen bara drabbat Europa och för att Nord Stream sprängts sönder.

Många europeiska länder är kraftigt beroende av gas, däribland Tyskland. Och den går inte att enkelt ersätta. EU-snittet är 24 procent, när det gäller gasandel i energimixen.

Men ett land som inte är beroende av gas är Sverige, som av journalisten John Helmer pekats ut som delaktigt i sprängningen av Nord Stream. Sveriges gasberoende är ynka tre procent.

Nu avslöjas det av Dagens Nyheter att svenska marinen dagarna innan patrullerade området där Nord Stream 1 och 2 sprängdes. Vad de gjorde där är dock hemligstämplat. Men på måndagen, då explosionerna inträffade, fanns inga fartyg kvar på plats.

AIS-sändaren, som registrerar fartygens rörelsemönster, har periodvis stängts av. Rörelsemönstret har alltså dolts.

”När positionsdata åter börjar registreras är klockan 23:56 och fartyget befinner sig sydost om Bornholm, i området där den andra undervattensexplosionen senare registreras. Fartyget rundar därefter Bornholm på dess västra sida för att sedan komma tillbaka till det första området av intresse. Väl på plats, klockan 12:13 på lördagen, stängs AIS-sändaren återigen av. Två dagar senare registrerar svenska nationella seismiska nätet två kraftiga explosioner varefter fyra stora gasläckor uppstår”, skriver Samnytt idag lördag med hänvisning till Dagens Nyheter.

Nord Stream-rören är byggda på ett extremt kvalificerat sätt, påpekar Stig Berglund i Swebbtv. Med andra ord är de mycket svårt att förstöra. Men den som sprängde rören, lyckades alltså.

Rören är nästan som pansar, med bland annat 41 millimeter stål.

– Det räcker inte med nyårssmällare, säger Berglund sarkastiskt. Detta är rejäla smällar.

– Vem är gärningsmannen?, undrar han vidare. Att det skulle vara Ryssland är en väldigt oslug fundering. Inom utrikespolitik förbrukar man inte sina valmöjligheter. Ryssarna hade redan stängt av kranen. Någon gång i framtiden hade ju Tyskland och Ryssland kommit fram till att det förmodligen vore bra att använda denna gasledning. Varken Tyskland eller Ryssland har ett intresse av att gasledningarna går sönder, oavsett om de var i bruk.

– Hur många kan genomföra en sån här operation? Kanske två tusen personer i hela världen, säger Stig Berglund. Och det vet underrättelsetjänsterna. Om jag vore Tyskland skulle jag ta reda på vilka dessa personer är, och var de befann sig.

Sprängningen kommer sänka Tyskland. Men vem vet, kanske gynna Sverige.

Tyskland är ”ett slukhål” för gas, som tidigare var en billig energikälla. Och mycket av den gasen har kommit från just Ryssland. I Tyskland funderar nu vart femte industriföretag på att flytta hela eller delar av verksamheten utomlands. Tysklands hotas, på riktigt, av en avindustrialisering.

– I det här läget kan vi ju skatta oss ganska lyckliga, säger Stig Berglund om Sveriges läge.

I Tyskland fanns troligen allt starkare röster för att avsluta sanktionerna mot Ryssland och öppna Nord Stream igen. Nu går inte det. Gasledningarna sprängdes sönder.

I stället står Tyskland inför en flerårig näringslivskris och enorma välståndsförluster. Även detta är något som RAND-dokumentet är inne på, att unga därav kommer välja att lämna Tyskland.

Dessutom har klimatfanatismen inom EU lett till en planekonomiliknande situation där ”grön politik” och inte marknaden får styra.

– Tyskland har för första gången på, jag vet inte hur länge, en negativ sparkvot (hur stor del av BNP som går till sparande, vår anm), säger Stig Berglund i Swebbtv. Så gör man inte i Tyskland. Man lägger pengar på hög, men nu kan man inte det längre. Så det är nog ganska nervöst.

Människor är oroliga och mår dåligt i Tyskland, och det lär inte bli bättre av att Nord Stream bombats sönder, tror Berglund. Befolkningen lär fortsätta demonstrera.

Samtidigt har nu energiproblemen skapat bråk över Europa. Länder ser till sina egna intressen, och stoppar bland annat gasexport. Flera länder, däribland Polen, vägrar till exempel ingå solidaritetsavtal med Tyskland. Och Polen invigde ju just en egen gasledning från Norge.

– Många intressen i olika länder börjar armbåga sig med varandra, säger Stig Berglund.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program