Ryssland ”gick i krig för att förhindra Nato” – enligt Jens Stoltenberg

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Jens Stoltenberg. © Foto: Swadim (CC BY-SA 4.0)

Varför gick Ryssland in i Ukraina i februari 2022? ”För att förhindra Nato”. Det förklarar nu Natos egen generalsekreterare Jens Stoltenberg i ett tal vid Europaparlamentet.

Vad handlar egentligen kriget i Ukraina om? Handlar det om rysk imperialism? Är Ryssland ute efter att ockupera Sverige, Finland och övriga Europa?

I början av augusti sade den svenska regeringen att Ryssland vill ”begränsa Natos expansion”.

Nu förklarar Natos egen generalsekreterare Jens Stoltenberg att kriget handlar om Natos expansion, att det var det Ryssland ville förhindra.

– Det är historiskt att Finland nu är medlem i alliansen, sade Stoltenberg vid Europaparlamentet den 7 september. Och vi måste komma ihåg bakgrunden. Bakgrunden var att president Putin hösten 2021 förklarade och faktiskt skickade ett förslag till ett fördrag som de ville att Nato skulle underteckna, för att lova inte mer Nato-utvidgning. Det var vad han skickade oss. Och det var en förutsättning för att inte invadera Ukraina. Naturligtvis undertecknade vi inte det.

I stället hände det motsatta till vad Putin ville, skryter Stoltenberg.

– Så han gick i krig för att förhindra Nato, mer Nato, nära sina gränser. Han har fått precis motsatsen. Han har fått mer Nato-närvaro i östra delen av alliansen och han har också sett att Finland redan anslutit sig till alliansen, och Sverige kommer snart bli en fullständig medlem.

”Men… vi fick höra i 18 månader av den politiskt-mediala eliten att kriget inte hade något att göra med Natos expansion, att det var ’rysk propaganda'”, skriver Glenn Diesen, professor i politisk ekonomi, i ett inlägg på X.

Hotet från Nato har i media beskrivits som ett ”ryskt narrativ”.

Lyssna:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program