Professorn: USA ”ljuger om allt” – lovade att inte expandera Nato

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Jeffrey Sachs. © Foto: Bluerasberry (CC BY-SA 3.0)

Många politiska ledare i Europa var egentligen kritiska till att fortsätta Natos expansion 2008. Men de gjorde inget för att stoppa det. Det är nämligen USA som bestämmer i väst, säger professor Jeffrey Sachs i en intervju.

Västvärlden styrs av en regering som ”ljuger om allt”, enligt professor Jeffrey Sachs.

Lovade man från västs sida under 1990-talet att inte expandera Nato österut? Ja, påpekar han.

– Det var faktiskt ett villkor för tysk återförening, säger Sachs. Och det var absolut explicit. Eftersom vår regering ljuger om allt, har narrativet blivit att ”vi lovade aldrig det”, vilket inte är sant. Det finns en omfattande dokumentation, som visar att USA lovade att inte expandera. Men, såklart, när Sovjetunionen försvann, tyckte vi det var en saftig möjlighet att utvidga Nato.

Det ena östeuropeiska landet efter det andra gick då med i Nato.

– Sedan fortsätter vi expandera Nato, fortsätter Jeffrey Sachs. 2008 sa Bush att nu går vi till Ukraina och till Georgien. Och detta var det absolut mest provokativa vi kunde göra. För nu flyttar vi Nato till Rysslands viktigaste säkerhetintressen. Många europeiska ledare berättade för mig 2008 hur farligt detta var, och hur mycket de var emot det. Men det är USA som bestämmer. Så, enligt min mening, har vi rört om i grytan hela tiden.

Enligt Sachs stämmer inte heller det officiella narrativet kring revolten i Ukraina 2014. Han var på plats strax efter och ”vet att USA spelade en direkt roll” i kuppen, säger han.

Enligt väst är det en ”rättighet” för vem som helst att gå med i Nato. Det håller han inte med om.

– Det är galenskap. Det är ingen rättighet, det är hot mot ett annat land, säger professorn. Det här handlar inte om rättigheter, utan om effekten på grannländerna. Har Mexiko en rättighet att ha en militär allians med Kina? Tror inte det. Men det är vad man sa om Ukraina. Att de har en rättighet att ha en militär allians med USA.

Vita huset har vägrat alla former av förhandlingar i denna fråga, hävdar han vidare.

Ukraina fanns med på listan för att expandera Nato redan 1992, enligt Sachs.

Både Sveriges regering och Nato har nu medgett att det Ryssland försöker förhindra är just Natos expansion. Nato bryr sig dock inte. Man bara kör på.

Ytterligare intervjuer i frågan:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program