USA:s största rädsla: Att Tyskland och Ryssland förenar sig – ”Den enda kraft som kan hota oss”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

George Friedman. Foto: "SørenKierkegaard"/Wikimedia

Det finns bara en sak som någonsin skrämt USA. Och det är att Tyskland och Ryssland skulle förena sig i sina respektive styrkor. För det är det enda som kan hota USA. Det säger den geopolitiska strategen George Friedman, grundare av Geopolitical Futures, i ett intressant samtal vid Chicago Council on Global Affairs.

Det var under en frågestund 2015 som den berömde geopolitiske prognosmakaren George Friedman lade fram sina tankar om USA:s relation till Europa.

Där påpekar han bland annat att Ryssland ser Ukraina som ”existentiell” säkerhetsfråga.

– För Ryssland är Ukrainas status ett existentiellt hot. Och ryssarna kan inte släppa detta.

Ryssland ”måste åtminstone ha ett neutralt Ukraina”. De kommer aldrig tillåta något annat.

Friedman får frågan om det är lämpligt för USA att fortsätta expandera sitt imperium. Friedman föreslår att USA spelar olika sidor mot varandra. Får dem ur balans.

– USA har ett grundläggande intresse, att kontrollera världens alla hav. Ingen makt har någonsin gjort det. På grund av det kan vi invadera andra, medan andra inte kan invadera oss. Det är en väldigt trevlig sak. Att behålla kontroll över haven och kontroll över rymden är grunden för vår makt. Det bästa sättet att besegra en fientlig flotta är att inte låta den byggas. Britterna lyckades försäkra att ingen europeisk makt kunde bygga en flotta genom att se till att européerna bråkade med varandra. Den politik jag skulle rekommendera är den som Ronald Reagan antog gentemot Iran och Irak. Han finansierade båda sidor, så att de skulle slåss mot varandra och inte slåss mot oss. Det var cyniskt, det var verkligen inte moraliskt, men det fungerade.

Enligt George Friedman kan USA inte ockupera Eurasien, eftersom den demografiska skillnaden är för stor. USA skulle hamna i totalt underläge.

– Storbritannien ockuperade inte Indien. De vände olika delstater mot varandra, säger han.

Islamisk terrorism, som var en het fråga vid tidpunkten, bleknar i jämförelse med USA:s större geopolitiska intressen, menar Friedman.

– USA:s urintresse, som vi i århundraden har utkämpat krig över – det första, andra och kalla kriget – har varit förhållandet mellan Tyskland och Ryssland, för förenade är de den enda kraft som kan hota oss, och att se till att detta inte händer.

Ryssland har alltid försökt vända sig västerut, till Europa, påpekar George Friedman. Och Tysklands relation till Ryssland är ”mycket komplex”.

– För USA är urrädslan tysk teknologi och tyskt kapital, ryska naturresurser och rysk arbetskraft. Det är den enda kombination som i århundraden har skrämt helvetet ur USA.

Men Tyskland är också den ständiga jokern i Europa, förklarar han. Det är ett enormt starkt land, men geopolitiskt ömtåligt. Och tyskarna har mycket svårt att kombinera dessa båda egenskaper. De kan inte bestämma sig.

– Ända sedan 1872 (slutet på perioden då Tysklands alla småriken enades som ett land, vår anm) har detta varit den tyska frågan.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program