Varför räcker inte ett negativt test? – Tegnell: För att fler ska vaccinera sig

Varför duger inte ett negativt test som bevis på att man inte är sjuk i covid-19? Varför måste det vara krav på just vaccination, ett vaccinationsbevis? Det svaret har Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell: Syftet är att så många som möjligt ska injicera sig med vaccinjättarnas substans mot covid-19.

Varför räcker det inte att en person till exempel uppvisar ett negativt test som bevis på att han eller hon inte är sjuk i covid-19? Varför räcker inte naturlig immunitet, som innebär ett överlägset skydd mot cororonasmittan?

I september skrev regeringen på sin hemsida ”att enbart vaccinationsbeviset bör användas och inte de delar av de digitala covidbevisen som visar att innehavaren har testats negativt för covid-19 eller har tillfrisknat från covid-19”.

Under Folkhälsomyndighetens pressträff på torsdagen frågade Aftonbladet varför det inte räcker med ett negativt test för att få delta på ett evenemang som kräver covidpass efter 1 december.

– En stor anledning i många länder att införa krav på just vaccinationsbevis är att öka incitamenten att bli vaccinerad. Man innebär en större risk som ovaccinerad, både för sig själv och sin omgivning, sade Anders Tegnell och fortsatte:

– Vi har ju tidigare riktat väldigt tydliga rekommendationer till den gruppen, och covidbevisen är en fortsättning på det. Har man valt att inte vaccinera sig bör man leva som att man ligger på en helt annan risknivå för sig själv och sin omgivning.