Svenska virusforskare: Vaccinen stoppar inte smittspridning

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Coronavaccinerna kommer inte att leda till någon flockimmunitet i samhället. Det skriver nu tre svenska virusforskare i en artikel på DN Debatt. Vaccinerna skyddar nämligen inte mot smittspridning.

Moderaterna driver på för att Sverige ska införa vaccinpass, alltså intyg som befolkningen ska tvingas visa upp för att få delta i olika delar av samhället.

Men detta förslag, som Swebbtvs vetenskapliga och politiska kommentator Lars Bern tidigare jämfört med ”fascism”, kan nu ha fått sig ett stort bakslag.

Tre svenska virusforskare förklarar nämligen att vaccinen inte stoppar smittspridning.

”Dagens vacciner mot sars-cov-2 ger skydd mot dödlighet och svår sjukdom men inte mot smittspridning”, skriver de på DN Debatt.

Därmed kommer det bli mycket svårt eller omöjligt att uppnå flockimmunitet.

Forskarna tror att sars-cov-2 kommer stanna i världen som ett återkommande säsongscoronavirus. Det är nämligen bara virus som har människan som sin exklusiva värd som kan elimineras fullständigt, hävdar de. Ett exempel på ett sådant virus är smittkoppor, som kunde utrotas helt på 1970-talet med hjälp av vaccin. Men enligt virusforskarna härstammar sars-cov-2 från djur, och kan således inte utrotas totalt eftersom ursprunget samt den naturliga värden är kvar i naturen.

Forskarnas slutsatser stämmer i stort sett överens med vad som syns i olika länder. Island trodde till exempel först på flockimmunitet genom vaccin. Men det misslyckades. Vaccinet skyddade mot svår sjukdom, men stoppade inte smittspridning, enligt landets statsepidemilog. Där tänker man nu låta viruset ha sin gång.

”I början på pandemin trodde många att cirka 50–70 procent antikroppsprevalens (immunitet) i befolkningen skulle räcka för att stoppa spridningen i samhället, men flera utbrott på senare tid visar att även mycket hög vaccinationsgrad (över 90 procent) inte garanterar att smittspridningen stoppas”, fortsätter de svenska forskarna i sin debattartikel i DN.

Vaccinen ger inte ett långvarigare skydd än naturlig infektion, men det senare är inte heller någon garanti för långvarig immunitet, hävdar de.

Annan forskning visar dock att naturlig immunitet ger upp till 13 gånger bättre mot smittan.

I våras kom också forskning som visar att en infektion med sars-cov-2 ger långlivade plasmaceller i benmärgen, som aktiveras och börjar producera antikroppar om personen råkar på viruset igen.

– De här cellerna kan leva i 60 eller 70 år och är en del av vårt långsiktiga immunförsvar. Att de aktiveras av en infektion är bra, eftersom det kan innebära att man endast får milda symtom, eller blir helt asymtomatisk, om man utsätts för smittan en gång till, sade forskaren Marcus Buggert till TT i maj.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program