Sverige kan redan ha flockimmunitet – därför klarar vi oss

Det finns ingen ”fjärde våg” av covid-19 i Sverige och vi är ett av Europas minst drabbade länder. Detta kan bero på en redan uppnådd flockimmunitet, säger professor Niklas Arnberg i Aftonbladet. Sverige drabbades ju hårt redan i början pandemin och införde ingen ”lockdown”.

Regeringen och myndigheter försöker nu skrämma upp befolkningen om att covidsmittan ökar.

Egentligen minskar andelen smittade. Det är testningen som ökat.

Även prover i avloppsvattnet visar att smittan egentligen inte ökar.

Och inom vården syns ingen fjärde våg.

Varför? Det kan bero på att Sverige inte stängde ner landet förra året och har uppnått en hög flockimmunitet.

– Vi hade en besvärlig situation i början av pandemin. Det finns en möjlighet att vi klarar oss så bra nu på grund av att vi var hårt drabbade då, att vi har någon typ av populationsimmunitet sedan dess, säger Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet, till Aftonbladet.

Detta stämmer överens med vad Norges smittskyddsdirektör Frode Forland innan sagt till Expressen, att Sverige har en bättre grundimmunitet än andra länder.

Själva vaccinet stoppar ju inte smittspridningen, vilket syns i andra länder.

Den officiella siffran säger att drygt 10 procent av Sveriges befolkning haft covid-19, men troligen är den verkliga siffran mycket högre. Människor kan också ha korsimmunitet från tidigare coronavirus och blir därför aldrig sjuka. Innan har Folkhälsomyndigheten sagt att 40 procent av barn haft viruset.