”Smittökningen” finns inte – låga virushalter i avloppsvattnet

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Nivåerna av coronavirus i avloppsvattnet i landets storstäder är låga, rapporterar DN. Detta stämmer inte överens med regeringens och Folkhälsomyndighetens påstående om ökad smittspridning. Som Swebbtv skrev igår, har andelen covidsmittade i Sverige rentav minskat.

Tidigare i veckan införde regeringen nya covidrestriktioner i Sverige, både för vaccinerade och ovaccinerade, baserat på en illusion om att coronasmittan ökar.

Även covidpassen infördes för att hantera den påstådda smittökningen.

Men egentligen minskar andelen smittade i landet. Det är testningen som ökat.

”Ökningen” i vården. Bild: Socialstyrelsen
Nu visar även prover från avloppsvattnet i Stockholm, Göteborg och Malmö låga halter av coronavirus.

– De senaste veckorna har varit stabila utan uppgångar, säger Zeynep Cetecioglu Gurol, universitetslektor och forskare vid Kungliga tekniska högskolan (KTH), om virusnivåerna i Stockholms avlopp, till DN.

Enligt DN är virushalterna i avloppsvattnet ”en tidig fingervisning” på vart smittspridningen är på väg. Men ökningen finns alltså inte.

Heléne Norder, professor i mikrobiologi vid Sahlgrenska akademin, säger i tidningen att hon trodde den ökade smittspridningen ”som alla pratar om” skulle visa sig genom tydligt högre virushalter i Göteborgs avlopp. Men så har det alltså inte blivit. Förra veckan sjönk i stället nivåerna.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program