4 av 10 barn har redan haft covid – ska ändå ”vaccineras”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

© Foto: Holger.Ellgaard (CC BY-SA 4.0)

Många barn har redan haft covid-19 men ska nu ändå vaccineras mot sjukdomen. Därför föreslår flera forskare att barn med naturlig immunitet bara får en dos av det så kallade vaccinet. En forskare påpekar i SVT att ”vi vet inte vad riskerna är på lång sikt” med vaccinen.

Barn löper en minimal risk att drabbas svårt av covid-19. Men i Sverige ska nu även personer från 12 års ålder vaccineras mot sjukdomen.

Samtidigt har Folkhälsomyndigheten uppskattat att 40 procent av barnen i den här åldersgruppen redan haft covid-19, säger Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska Institutet, i SVT. I så fall har nästan hälften av alla barn naturlig immunitet mot viruset.

Därför anser forskare att barnen, som kan drabbas av allvarlig hjärtmuskelinflammation från det så kallade vaccinet, bara får en vaccindos.

Charlotte Thålin, specialistläkare och forskare på Danderyds sjukhus, anser att det bör göras antikroppstester på barnen när de får den första sprutan och att bara de som inte haft covid-19 ska få två doser. Enligt Thålin har man inte kunnat följa barnen särskilt länge så vad konsekvenserna av vaccinen blir på lång sikt vet man inte.

– Vaccinen verkar vara väldigt säkra men vi vet inte vad riskerna är på lång sikt. Det finns också en liten risk för hjärtmuskelinflammation, en biverkan som oftast uppstår just efter den andra dosen, säger hon till SVT.

Charlotte Thålin påpekar också att riskbedömningen för barn skiljer sig från vuxnas eftersom den förra gruppen så sällan blir svårt sjuka av covid-19. Därför ska man ”inte pumpa i dem vaccin om de inte behöver det”, säger hon.

Men en vaccindos ska barnen alltså fortfarande ha, oavsett om de haft covid-19. Naturlig immunitet plus en vaccindos kan nämligen ge ”superimmunitet” i minst sju månader, påstås det i SVT-artikeln samtidigt som det i samma artikel betonas hur liten risk barn över huvud taget löper från covidsmittan.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program