Andelen smittade MINSKAR – det är testningen som ökat massivt

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

"Ökningen" i vården, enligt Socialstyrelsen. Den fjärde vågen lyser dock med sin frånvaro. Bilden är från dagens pressträff. Foto: Socialstyrelsen

Antalet fall. Bild: FHM
Covidsmittan i Sverige är en bråkdel jämfört med vad den var tidigare under pandemin. Trots det talar nu myndigheterna om en oroväckande ”ökning”, både av fall och i vården. Andelen smittade ligger dock stabilt lågt och har rentav minskat. Antalet covidpatienter är också mycket lågt jämfört med tidigare under smittan.

Under torsdagens pressträff försökte myndigheterna ge sken av att covid-19 ökar och att de nya smittskyddsåtgärderna med bland annat covidpass är något som verkligen behövs.

Detta stämde dock inte så väl överens med diagrammen som visades.

Förra veckan, vecka 48, var andelen smittade 5,3 procent av alla testade, vilket är lägre än veckan innan.

”Smittökningen” beror egentligen på massivt ökad testning. Andelen smittade har inte ökat de senaste veckorna.

Antalet – inte andelen – positiva fall ökar eftersom testningen nu är massiv jämfört med innan.

För några veckor sedan testades långt under 100.000 personer per vecka.

Vecka 48 testades 273.987 personer, mer än tre gånger fler än vecka 44, då det provtogs 86.743 personer, varav 6,0 procent var positiva.

Så här skriver Folkhälsomyndigheten i sin senaste veckorapport, för vecka 47, då det testades 226.289 individer i hela landet:

”Samtidigt minskade andelen av proverna som var positiva för covid-19 till 5,4 procent, vilket är något lägre än de tre senaste veckorna.”

Det fortsätter alltså minska.

I slutet av dagens pressträff förnekade också Folkhälsomyndighetens Sara Byfors att det handlar om en ”alarmerande” situation i Sverige, vilket en journalist hade tolkat myndigheternas tonfall och information som.

– Alarmerande skulle jag inte kallade det, vi har en relativt god situation, svarade hon.

I början av pressträffen sade Sara Byfors att smittökningen i Afrika, särskilt Sydafrika, har ökat men är osäker eftersom testningen också ökat kraftigt.

– Det är svårt att veta hur stor ökningen faktiskt är relativt till hur det varit tidigare. Testningen har ökat väldigt mycket, sade hon om Afrika.

Men när en journalist från Epoch Times senare påpekade att testningen ökat kraftigt även i Sverige, och att andelen smittade minskar, gällde tydligen inte samma resonemang från myndigheten längre.

Den påstådda smittökningen syns inte heller i avloppsvattnet i Malmö, Göteborg och Stockholm, där man mäter nivåer av coronaviruset, rapporterade DN tidigare idag. Nivåerna är ännu låga.

Vid den här tidpunkten förra året låg andelen smittade på runt 12-13 procent. I början av 2021 var siffran över 19 procent.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program