EU-bossen: Bra att Putin ”knuffat oss” mot förnybar energi

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Ursula von der Leyen. © Foto: CC-BY-4.0: © European Union 2020 – Source: EP (CC-BY-4.0)

Europa kommer aldrig gå tillbaka till fossila bränslen från Ryssland för att säkra sin energiförsörjning. Det säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen till MSNBC. Putin har ”knuffat” EU mot så kallad förnybar energi. Men ett totalt oljeembargo är ännu inte aktuellt, för då skulle Ryssland kunna tjäna ännu mer pengar, menar hon.

Rysslands invasion av Ukraina är ett momentum för EU att övergå till så kallad förnybar energi.

I en intervju med MSNBC hävdar EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att Vladimir Putin knuffat Europa i den riktningen.

Rysslands president Vladimir Putin har därmed ”inspirerat den gröna revolutionen”, konstaterar MSNBC:s Mika Brzezinski.

Innan kriget i Ukraina var Europa kraftigt beroende av rysk energi. Men nu är det slut med det. EU kommer succesivt gör sig oberoende av samtliga tre fossila bränslen från Ryssland.

– Och aldrig gå tillbaka till det igen. Om det är något Putin uppnått så är det att han har förlorat sin bästa kund och Europa kommer aldrig komma tillbaka. Han knuffade oss – och det är bra – i riktning mot förnybar energi, säger von der Leyen.

Men ett totalt embargo är ännu inte aktuellt. Det skulle kunna skada Europa och leda till att Ryssland tjänar ännu mer pengar, enligt EU-bossen.

– Vi måste hitta den rätta balansen mellan att inte skada vår ekonomi för mycket. För detta är den starkaste hävstångsverkan vi har mot Putins aggression. Låt mig ta oljan som exempel. Vi måste vara försiktiga. Om vi ​​fullständigt och omedelbart, från och med idag, skulle stänga av den ryska oljan, skulle Putin kunna ta oljan som han inte säljer till EU över till världsmarknaden, där priserna kommer öka, och sälja det för mer. Och det skulle fylla hans krigskassa, säger hon.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program