”Väldigt orolig om vi får en vinter som 2009 – hela systemet kan gå ner”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Energianalytikern Elsa Widding, känd från bland annat Swebbtv, har nu fått i uppdrag att utreda vilka politiska insatser som bör göras för att säkra Sveriges energiförsörjning. Uppdraget har hon fått av Sverigedemokraterna, skriver partiet i ett pressmeddelande. Elsa Widding är orolig över vad som kommer hända när Sverige får en ny rekordvinter.

Det är Sverigedemokraterna som nu gett Elsa Widding, som upprepade gånger medverkat i Swebbtv, i uppdrag att analysera vilka politiska åtgärder som är mest effektiva för att skapa ett ”långsiktigt, konkurrenskraftigt och tillförlitligt system för energiförsörjning”.

Enligt Sverigedemokraterna kan utökad vindkraft leda till en allt mer instabil elförsörjning med större variationerna i tillgänglig effekt, vilket gör energisystemets obalans svårare att förutse.

”I detta läge driver Socialdemokraterna och vänsterpartierna på för än mer väderberoende energiproduktion och fortsatt nedläggning av planerbar kraftproduktion”, skriver partiet.

Elsa Widding ska bland annat utreda hur Sverige ska kunna hantera en eventuell effektbrist nästa vinter (som kan bli ännu värre än förra året) samt hur en mer effektiv tillståndsgivning och bra förutsättningar för framtida kärnkraft kan skapas.

– Det finns inga enkla lösningar och ingen kan lova låga priser under kommande vinter, sade hon på en pressträff med SD förra veckan.

– Det låter självklart att energipolitik har som sin främst uppgift att säkerställa konkurrenskraftiga priser och en tillförlitlig energiförsörjning. Men idag går utvecklingen åt ett helt annat håll. Historiskt har vi ansetts vara ett föregångsland med en väldigt jämn energiproduktion mellan norr och söder. Men sedan har man infört olika elområden och lagt ned kärnkraften, vilket inneburit en dramatisk förändring. Så energipolitiken har gått från att säkerställa pålitlig, billig och i princip koldioxidfri energiproduktion till att handla om något helt annat. Nu handlar det om att motverka orsakerna till klimatförändringar.

Enligt Widding har detta även förändrat vilka energislag som prioriteras.

– Tidigare vare det nationella tekniska experter som påverkade energisystemets utformning, nu är det politiska och ekonomiska särintressen. Och resultatet av det ser vi, säger hon.

– Jag är personligen väldigt orolig över vad som kommer hända om vi får en vinter som 2009-2010 (som var rekordkall och varade mellan december 2009 till mars 2010, vår anm), med höga och volatila priser. Om vi får en vinter som 2009-2010 kommer vi behöva mer reservkraft i systemet, säger hon och menar att det ”finns risk för att hela systemet kommer gå ner”.

Elsa Widding påpekar också att ”det är konstigt att regeringen inte visar större oro”.

Uppdraget ska delredovisas till Sverigedemokraterna den 16 augusti 2022.

Se Swebbtvs julintervju med Elsa Widding:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program