Insekter kan bli framtidens mat – ”Hållbar livsmedelskälla”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

I Australien arbetar nu forskare med att göra insekter mer tilltalande som mat för människor. Världen behöver övergå till att äta insekter för att rädda planeten från ”växthusgaser”, är idén. 7 News Australia rapporterar glatt om försöket.

Det är vid University of Adelaide i Australien som forskare arbetar för att insekter ska kunna bli människans framtida mat. Ett hinder i vägen är att många idag uppfattar insekter som äckliga och allt annat än något man vill stoppa i munnen.

Det är det forskarna vill ändra på. De menar att ”hållbara livsmedelskällor är framtiden”.

Världens nuvarande matproduktion står nämligen för drygt en tredjedel av så kallade växthusgaser, vilket påstås vara något dåligt och därför behöver stoppas.

Forskarna avser alltså göra insekter mer aptitretande för människor. Detta genom att steka, rosta och torka insekterna. Sedan får frivilliga deltagare testa och bedöma ”maten”.

Detta ska i slutändan hjälpa till att ta fram matprodukter av insekter.

Enligt forskarna är det avgörande just hur insekterna tilltagas.

– De (insekterna) har mycket protein och bra fetter, och de kan tas fram med väldigt små miljöresurser, säger forskaren Ishka Bless till 7 News Australia.

Att äta insekter blir därför en ”vinst” för världen, påstås det i tv-inslaget.

Tanken är att insekter ska bli människans vardagsmat i framtiden.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program