Turkiet fortsätter vägra godkänna svenskt NATO-medlemskap

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Faksimil FN:s Youtube-kanal (Recip Erdogan - Turkiets president)

Det går fortsatt mycket segt i förhandlingarna med Turkiet om ett svenskt och finskt medlemskap i NATO. Enligt Anatolia menade den turkiska presidenten Recip Erdogan att samtalen inte når upp i en önskvärd nivå.

Sverige och Finland blev mer eller mindre lovade en snabbt anslutning till NATO. NATO:s generalsekreterare sade under en presskonferens i april, som bland annat SVT sände ifrån, att Sveriges och Finlands ansökningsprocess skulle gå snabbt om de själva ville det.

USA som tidigare uttryckt sig positivt om ett svenskt medlemskap, har enligt Reuters klargjort att Finland och Sveriges problem med Turkiet är något som länderna får lösa sinsemellan. Många NATO-förespråkare har satt sitt hopp till att USA skulle pressa Turkiet att godkänna ländernas respektive ansökningar.

I Sverige har flera debattörer och politiker på sociala medier och i olika utspel uttryckt sig mycket negativt kring Turkiets krav på Sverige. Samtidigt har ISP, myndigheten som beslutar om svensk vapenexport, fattat beslut att öppna upp för export av vapen till Turkiet igen, enligt Expressen. Om detta skett efter påtryckningar från regeringen är oklart. Turkiet har vid flera tillfällen genomfört det som definieras som hybridattacker mot EU och därmed också Sverige.

Vapenexport till Turkiet är däremot enbart ett av fem deklarerade krav från den turkiska regimen, för att Sverige ska få deras stöd för att ansluta sig till NATO. Socialdemokraterna har meddelat att deras avtal att ge stöd till den kurdiska vänsterorganisationen PYD i det kurdiska självstyret i Syrien ligger fast, enligt DI. Detta avtal slöt Socialdemokraterna med riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh. Hon var tidigare riksdagsledamot för Vänsterpartiet, men är numera partilös riksdagsledamot efter att hon lämnat partiet och driver nu i huvudsak kurdiska särfrågor i riksdagen. Socialdemokraterna behövde hennes stöd för att säkra regeringsmakten. PYD har enligt Turkiet kopplingar till terrorstämplade PKK.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program