Ukrainakriget har kostat Tyskland 200 miljarder euro – varför fortsätter det?

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Swebbtv arkiv

Det går inget vidare för Tyskland, efter proxykriget i Ukraina. Kriget ska hittills ha kostat Tyskland cirka 200 miljarder euro, rapporterar Die Welt.

Samtidigt som Ryssland blir allt starkare och har vuxit till Europas största ekonomi, har Tysklands ekonomi drabbats mycket hårt av Ukrainakriget.

Kriget har hittills kostat Tyskland mer än 200 miljarder euro.

– De ekonomiska kostnaderna för Tyskland efter två år av Ukrainakriget kommer sannolikt vara betydligt högre än 200 miljarder euro, säger ordföranden för German Institute for Economic Research (DIW), Marcel Fratzscher, till Rheinische Post, enligt Die Welt.

Enligt Fratzscher har höga energikostnader gjort att Tysklands tillväxt minskat med 2,5 procentenheter eller 100 miljarder euro 2022, och sedan igen med en liknande summa under 2023. Men detta uppges vara bara de direkta kostnaderna. Sedan tillkommer de geopolitiska och geoekonomiska effekterna som uppstått, särskilt med Kina, vilket drabbar exporten.

En annan studie från Institute of German Business bedömer att Ukrainakriget samt kvarvarande eftereffekter från ”pandemin” hittills har kostat Tyskland runt 240 miljarder euro: 100 miljarder euro under 2022, och 140 miljarder euro under 2023.

Så hur kommer det sig att tyska politiker offrar sitt eget land för proxykriget i Ukraina? Inte ens Vladimir Putin kunde i Tucker Carlson-intervjun förklara vad Tyskland sysslar med. ”Det förvirrar även mig”, sade han. Jeffrey Sachs, legendarisk professor i ekonomi, förklarar i en intervju med Judging Freedom det bland annat med att dagens Tyskland har den svagaste regering som han någonsin har sett i landet. Kriget är i grunden ”djupa statens agenda”, enligt Sachs. Europeiska ledare har sagt personligen till honom men inte offentligt, berättar han, att de inte förmår gå emot USA:s vilja. I grunden beror det även på att allmänheten i väst inte fått veta sanningen om kriget och dess orsaker, förklarar ekonomiprofessorn. I en annan intervju i juristen Andrew Napolitanos Judging Freedom säger historikern Ryan Dawson att krigen och massdödandet som idag pågår i Ukraina och Gaza kan fortsätta ohejdat beroende på bristen på yttrandefrihet i västvärlden, att Elon Musks plattform X egentligen är det enda undantaget där sanningen kommer fram och att om media och makthavare ”inte hade möjlighet att ljuga hade vi inte haft de här krigen… det är så man fixar det, yttrandefrihet löser alla dessa saker”.

Se Jeffrey Sachs intressanta redogörelse:

Läs också:

”Fullständigt galet” – kriget egentligen en Nato-attack mot Tyskland
Hersh: USA ser den ryska gasen som ett vapen
Hersh: Nord Stream-attacken var riktad mot Tyskland
Tucker: Nato kollapsar – när tyskarna fattar att USA bombade Nord Stream
Tysk politiker: Sanktionerna skadar inte Ryssland – men förstör Tysklands ekonomi
Avslöjat: CIA bakom bluffteorierna om Nord Stream – fick uppdrag efter mötet mellan Scholz och Biden
Nord Stream 2 skulle stoppas vid rysk invasion, klargjorde USA redan i januari

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program