Nord Stream 2 skulle stoppas vid rysk invasion, klargjorde USA redan i januari

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Redan i januari klargjorde USA att gasledningen Nord Stream 2, som nu är söndersprängd, skulle stoppas om Ryssland invaderade Ukraina. Detta trots att det är ett tyskt-ryskt projekt. Samtidigt säger nu USA att man vill ”hjälpa” Europa hantera den otäcka händelsen. Detta genom alternativa gasleveranser och en snabbare omställning till så kallad grön energi.

Spekulationerna kring vem som som sprängt sönder Nord Stream-ledningarna mellan Ryssland och Tyskland fortsätter.

Ännu finns inga bestämda slutsatser. Ukraina påstår redan att det handlar om en rysk ”terroristattack” – mot sin egen anläggning då alltså.

”’Gasläckan’ från NS-1 är inget annat än en terrorattack planerad av Ryssland och en aggressionshandling mot EU. Ryssland vill destabilisera den ekonomiska situationen i Europa och orsaka panik före vintern”, skriver den ukrainska presidentens rådgivare Mykhaylo Podolyak på Twitter.

Gasledningarna tros ha sprängts sönder med motsvarande över 100 kilo dynamit eller TNT.

Under dagen har ett klipp med USA:s president Joe Biden, från den 7 februari, blivit viralt i sociala medier eftersom han där säger att Nord Stream 2 på något sätt skulle stoppas om Ryssland invaderade Ukraina.

– Om Ryssland invaderar, vilket betyder att stridsvagnar och trupper korsar gränsen till Ukraina, då kommer det inte längre finns något Nord Stream 2. Vi kommer stoppa det, sade han.

”Men hur ska ni kunna göra det, eftersom projektet ligger inom Tysklands kontroll?”, undrade en förvånad journalist.

– Jag lovar dig, vi kommer kunna göra det, svarade Joe Biden.

Men det finns fler klipp.

Den 27 januari publicerade det amerikanska utrikesdepartementet ett klipp på Twitter där USA:s biträdande minister för politiska frågor, Victoria Nuland, säger detsamma.

– Jag vill vara tydlig med er idag. Om Ryssland invaderar Ukraina, på ett eller annat sätt, Nord Stream 2 kommer inte att fortsätta.

Detta sade hon alltså om andra länders energiprojekt.

Samtidigt säger man nu från amerikansk sida att man är redo att ”hjälpa” Europa efter attacken. Det görs dock inga spekulationer om vem som ligger bakom den.

– Detta påvisar bara vikten av våra ansträngningar att arbeta tillsammans för att hitta alternativa gasleveranser till Europa och att stödja ansträngningar för att minska gasförbrukningen och påskynda verkligt energioberoende genom att gå över till en ren energiekonomi, säger en anonym tjänsteman enligt AFP.

Victoria Nuland är känd för sin aktivitet i samband med statskuppen i Ukraina 2014, då hon var USA:s biträdande statssekreterare för europeiska och eurasiska frågor. Hon befann sig i Ukraina, och ett läckt telefonsamtal mellan henne och USA:s dåvarande ambassadör i Ukraina, Geoffrey Pyatt, avslöjade hur hon försökte styra vem som skulle sitta i den nya regeringen. Hon ville att oppositionsledaren Arsenij Jatsenjuk skulle bli premiärminister, vilket han också blev den 27 februari, några dagar efter att presidenten Viktor Janukovytj störtats. Under samtalet sade hon också att ”EU kan dra åt helvete”. Sveriges Radio påpekar, i sin artikel från februari 2014, att EU ansågs för passiva och SR påpekade att det läckta samtalet kan ”tolkas som att de amerikanska diplomaterna har inflytande över hur oppositionen ska agera”.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program