Hersh: Nord Stream-attacken var riktad mot Tyskland

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Seymour Hersh. © Foto: Hossam el-Hamalawy (CC BY 2.0)

Bidenadministrationen bombade sönder Nord Stream inte för att avskräcka Ryssland i Ukrainakriget utan för att förhindra Tyskland att återgå till billig rysk energi. Det avslöjar den legendariska journalisten Seymour Hersh på sin Substack på årsdagen av terrorattacken i Östersjön. Attacken ingick i en ”neokonservativ” plan för att omöjliggöra att Ryssland fick kontroll över Tyskland, Europas största och mest inflytelserika ekonomi.

Igår var det ett år sedan gasledningarna Nord Stream 1 och 2 bombades sönder i Östersjön. Den historiska händelsen har närmast försvunnit från mainstream-medias rapportering.

Och det är kanske inte så konstigt. Enligt den amerikanska Pulitzervinnaren Seymour Hersh var det nämligen USA med hjälp av Norge som bombade sönder gasledningarna, som kunde förse Tyskland och Europa med enorma mängder billig naturgas.

På årsdagen av terrordådet har Hersh publicerat en ny artikel på sin Substack, där en källa hävdar att attacken egentligen var riktad mot Tyskland.

Seymour Hersh har rubricerat artikeln ”Ett år av lögner om Nord Stream”.

”Efter Bidens order att utlösa de sprängämnen som planterats på rörledningarna tog det bara en kort flygning med ett norsk jaktflygplan och släppandet av en modifierad ekolodsenhet på rätt plats i Östersjön för att få det gjort”, skriver han.

– Vi insåg att förstörelsen av de två ryska rörledningarna inte var relaterad till det ukrainska kriget, säger en källa, med insikt i operationen, till Hersh.

Vid tidpunkten var Ryssland redan på väg att annektera de fyra ukrainska regionerna i östra Ukraina, påpekar den amerikanska journalisten. Bombningen skulle knappast avskräcka Ryssland, kriget hade redan pågått ett bra tag.

Enligt källan ingick terrorbombningen, som leddes av CIA, i stället i en ”neokonservativ politisk agenda” som syftade till att förhindra Tyskland och dess förbundskansler Olaf Scholz från att få kalla fötter och öppna upp gasledningarna igen.

– Vita husets rädsla var att Putin skulle få Tyskland under sin tumme och att han sedan skulle få Polen, säger källan.

Bidenadministrationen gav sig på ”Tysklands och Västeuropas ekonomi”, enligt källan.

”Bidenadministrationen sprängde rörledningen men handlingen hade lite att göra med att vinna eller stoppa kriget i Ukraina. Det var resultatet av rädsla i Vita huset att Tyskland skulle vackla och slå på flödet av Rysslands gas – och att Tyskland och sedan Nato, av ekonomiska skäl, skulle falla under Rysslands inflytande samt dess omfattande och billiga naturresurser”, påpekar Hersh.

Vita huset befarade helt enkelt att USA skulle förlora sitt ”långvariga företräde i Västeuropa” till Ryssland, förklarar journalisten i sin Substack-artikel. Därav bombningen.

Enligt Ryssland var även Storbritannien inblandat i attacken.

– Vi vet inte vilken källa Hersh har, men i vilket fall, i grunden, sammanfaller informationen som han har publicerat uppenbarligen med de uppgifter som våra specialtjänster har, säger idag Kremls talesman Dmitry Peskov enligt Tass med anledning av Hershs avslöjanden.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program