Musk vill inte betala satellitstöd till Ukraina – svarar på ”Fuck off”-kommentar

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Official SpaceX Photos/U.S. Air Force-Justin R. Pacheco-Public domain

Elon Musks SpaceX vill inte längre betala för den mycket kostsamma Starlink-tjänsten som man försett Ukraina med, rapporterar CNN. Man uppmanar Pentagon att ta över finansieringen. Starlink har varit en ”game changer” för Ukraina i kriget med Ryssland.

CNN uppger nu att man kommit över dokument som visar att Elon Musks SpaceX inte längre vill betala för Starlink-tjänsten som man har försett Ukraina med i kriget mot Ryssland.

I ett brev begär företaget att Pentagon tar över finansieringen för Ukrainas regeringsmässiga och militära användning av Starlink.

Enligt SpaceX kommer tjänsten kosta över 120 miljoner dollar för det här året, och cirka 400 miljoner dollar för nästkommande 12 månader.

”Vi är inte i position att ytterligare donera terminaler till Ukraina, eller finansiera de befintliga terminaler under obestämd tid”, står det i brevet till Pentagon enligt CNN.

Förra veckan skrev Elon Musk på Twitter att ”operationen” hittills kostat SpaceX 80 miljoner dollar och kommer överstiga 100 miljoner dollar i slutet av året.

– Starlink har varit absolut nödvändigt eftersom ryssarna har riktat in sig på den ukrainska kommunikationsinfrastrukturen, säger Dimitri Alperovitch från tankesmedjan Silverado Policy Accelerator till CNN. Utan tjänsten skulle de verkligen agera i blindo i många fall.

Nyligen uppmanade Teslagrundaren till fred mellan Ryssland och Ukraina, och föreslog FN-kontrollerade folkomröstningar i ryskspråkiga områden i Ukraina. Detta skapade ramaskri från Ukrainas regering och anhängare. ”Fuck off”, dra åt helvete, skrev en ukrainsk diplomat till Musk.

”Elon Musks Starlink säger att man inte längre har råd att ge Ukraina gratis tjänster och ber Pentagon att betala för det. Starlink har varit en game changer i kriget. Detta kommer dagar efter att den ukrainska ambassadören Melnyk Andrij sa åt Musk att ’dra åt helvete'”, skriver Jason Jay Smart från KyivPost på Twitter på fredagen.

Elon Musk svarar:

”Vi följer bara hans rekommendation.”

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program