Twitter-krig mellan Musk och Ukrainas regering – miljardären söker fred: ”Bryr mig inte om popularitet”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Elon Musk. © Foto: ZACK/MCOM (Ministério Das Comunicações) (CC BY 2.0)

Ukrainakriget har förvandlats till ett krig på Twitter, mellan Elon Musk och Ukrainas regering och president. Anledningen är att Musk föreslår FN-ledda folkomröstningar i ryskspråkiga områden i Ukraina om att de ska få tillhöra Ryssland i stället. Elon Musk får bland annat höra från den ukrainska sidan att han kan ”dra åt helvete”. Enligt Musk har hans undersökningar utsatts för den ”största bot-attacken” han någonsin sett.

Teslagrundaren Elon Musk har hamnat i blåsväder igen.

Den här gången för att han uppmanar till fred i Ukraina, och för att han föreslår FN-kontrollerade folkomröstningar i de ryskspråkiga områdena i östra Ukraina och på Krim.

I våras anklagades Elon Musk från ryskt håll för att genom Pentagon ha tillhandahållit Starlink-anslutning, alltså internetuppkoppling via satellit, till nazister i Ukraina. ”Du kommer hållas ansvarig som en vuxen”, hette det.

Nu är det den andra sidan som kritiserar honom.

Under måndagen publicerade han en undersökning på Twitter: ”Viljan hos människorna som bor i Donbas och Krim bör avgöra om de är en del av Ryssland eller Ukraina”. I skrivande stund har 49,1 procent svarat ja, medan 45,1 procent svarat nej – av nära 1 miljon röstande användare.

En person påpekar att sådana undersökningar ”i själva verket retar upp många ukrainare”.

”Du antar att jag vill vara populär. Jag bryr mig inte. Jag bryr mig om att miljontals människor kan dö i onödan för ett i huvudsak identiskt resultat”, svarar Musk och fortsätter:

”Ryssland gör en partiell mobilisering. De går till full krigsmobilisering om Krim är i fara. Döden på båda sidor kommer vara förödande. Ryssland har tre gånger större befolkning än Ukraina, så seger för Ukraina är osannolik i totalt krig. Om du bryr dig om folket i Ukraina, sök fred.”

Twitter är ett mäktigt vapen. Och Elon Musk är inflytelserik. Han är världens rikaste person.

Således har Ukrainas president Volodymyr Zelensky publicerat en egen undersökning på Twitter, som lyder: ”Vilken Elon Musk gillar du mest? Den som stödjer Ukraina? Den som stödjer Ryssland?”. Zelenskys egen sida leder stort i den mätningen.

Presidentens rådgivare Mykhailo Podolyak frågar Musk om han försöker ”legitimera pseudo-folkomröstningarna” som Ryssland nyligen genomförde i östra Ukraina. På detta svarar Musk nej, men att han vill att FN ska leda nya folkomröstningar.

”Dra åt helvete är mitt mycket diplomatiska svar till dig”, skriver den ukrainska diplomaten Andrij Melnyk till Elon Musk.

Enligt Musk använder Ukraina-sidan botar för att ändra valresultatet i hans undersökningar.

”Största bot-attacken jag någonsin sett”, skriver han.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program