MILJARDER vaccindoser går inte att använda – folk vill inte ha dem

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Så många som miljarder doser av Pfizers vaccin Comirnaty går inte att använda längre. Låginkomstländer kan inte använda dem trots att de får dem ”gratis”, säger Pfizers vd Albert Bourla under World Economic Forum i Davos. Folk påstås vara för obildade för att se fördelarna med vaccin.

Swebbtv har tidigare rapporterat om hur miljontals, tiotals miljoner och hundratals covidvaccindoser måste slängas för att inget land vill ha dem.

Men i Davos sade Pfizers vd att det handlar om miljarder doser som inte går att använda.

Låginkomstländer har erbjudits miljarder doser av Pfizers covidvaccin ”gratis”, enligt Albert Bourla, framför allt genom att USA:s regering försökt donera dem.

Men det hjälper inte. Folk är för obildade för att se fördelarna med vaccin, menar han.

– Vad vi upptäckte under pandemin var att utbudet inte var tillräckligt för att lösa problemen som dessa länder har. Just nu finns det miljarder doser av vårt vaccin, det vaccin som användes i Europa och USA, som erbjudits till låginkomstländer utan kostnad. Det erbjuds främst av den amerikanska regeringen men även EU. De köpte, och donerade sedan, säger Bourla.

– Men de kan inte använda dem just nu. För vi upptäckte att utbud är en sak, att ha en utbildad befolkning som tror att vaccinen gör bra är en annan sak. Likaså att ha läkare och sjuksköterskor som administrerar samt en infrastruktur som gör att man kan lagra det på många platser i landet och inte bara i huvudstaden. Många saker saknas.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program