Riksdagens partier svänger om ränteavdraget när räntorna stiger

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

I en intervju med SVD Näringsliv oroas riksbankchefen Stefan Ingves över att flera riksdagspartier svänger i frågan om att fasa ut ränteavdragen. Tidigare var det Moderaterna och Socialdemokraterna som inte ville fasa ut avdragen, som underblåser obalanser på bostadsmarknaden.

Ingves har flera gånger krävt att ränteavdragen fasas ut för att komma till rätta med den uppblåsta bostadsmarknaden. Till exempel förde han fram detta redan 2019 i en intervju på Riksbankens eget program Riksbanken-play.

– Ta bort avdragsrätten för räntor med mera. Det är ganska många olika åtgärder man måste vidta så att vi får en framtida jämvikt på bostadsmarknaden som är bättre än idag, menade Ingves i intervjun i Riksbanken-play.

Det är numera bara Vänsterpartiet av riksdagens partier som fortsätt driver frågan om att fasa ut ränteavdraget. Övriga partier svänger i frågan efter att Riksbanken höjt räntan och flaggar för ytterligare räntehöjningar. Kritiken mot ränteavdraget har funnits då den anses hota finansiell stabilitet och eldar på skuldberget för hushållen.

– Vi vet att alla efterfrågar det här, både internationella institutioner, och akademin och näringslivet. Men det har funnits en ängslighet bland politiker. Men vi sätter ned foten, och säger att vi måste börja göra det här. Inte minst för den finansiella stabiliteten och den skuldutveckling som vi har sett. Den är oroväckande, sa Oscar Sjöstedt, Sverigedemokraternas finanspolitiska talesperson, till Sveriges Radio 2017.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program