Klart: Covidinfektion ger avancerat och långvarigt försvar mot viruset

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Nästan alla som genomgår en covidinfektion utvecklar snabbt effektiva T-celler mot sjukdomen. Skyddet, som består av högt specialiserade T-celler, återstår i minst 20 månader men troligen i flera år. Det visar en ny studie från Göteborgs universitet och Sahlgrenska Universitetssjukhuset, förklarar Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet i en pressartikel. Detta ligger i linje med vad flera läkare och forskare – som hänsynslöst svartmålades som ”anti-vaxxare” – sagt hela tiden.

I Sverige har myndigheterna uppmanat även svenskar som genomgått covidinfektion att ”vaccinera” sig mot coronasmittan (som redan våren 2020 hade en låg dödlighet på 0,1 procent under 70 år). Alltså trots att dessa personer redan haft sjukdomen. Som om det egna mänskliga immunförsvaret plötsligt – efter tiotusentals år – slutat fungera.

Men nu visar en ny studie att människor tydligen fortfarande har ett immunförsvar, som förändras och utecklas.

Enligt studien från Göteborgs universitet och Sahlgrenska Universitetssjukhuset finns ”högt specialiserade T-celler” kvar minst 20 månader efter genomgången infektion. Troligen längre.

Nästan alla personer som fått smittan utvecklar snabbt T-celler, alltså immunceller, som med ”hög precision” hjälper till att utplåna viruset, förklaras det.

Men det har länge påståtts vara oklart hur länge dessa T-celler finns kvar.

Den nya studien – som omfattar 81 blodprover från anställda vid sjukhuset och universitetet som genomgått en mild infektion av covid-19 – visar att kroppen bildar många typer av T-celler efter infektionen.

T-cellerna analyserades med hjälp av en känslig metod som tagits fram av Göteborgs universitet och Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

”Vissa av dessa T-celler inaktiveras inom några månader. En typ av T-celler, Th1-celler, förblir dock aktiva mot sars-cov-2 i åtminstone 20 månader”, skriver Sahlgrenska.

Att vissa T-celler upphör ganska fort är normalt, annars kan de börja attackera kroppen. Det intressanta är de långvariga T-cellerna.

Strax efter covid-19 bildas olika T-celler som är specifika för just sars-cov-2 och som sannolikt minskar virusmängd samt förhindrar allvarlig sjukdom.

Detta innebär inte att personer som haft covid aldrig någonsin kan få smittan igen, men anses kunna förklara varför en återinfektion blir ännu lindrigare än den första.

– Vi fann att vissa typer av T-celler försvann efter två-tre månader, men att högt specialiserade Th1-celler sannolikt förblir aktiva flera år efter infektionen, säger Anna Martner, docent i immunologi och som leder den forskargruppen, i ett pressuttalande.

Enligt Magnus Lindh, professor i virologi och överläkare vid avdelningen för klinisk mikrobiologi, visar studien att människans immunförsvar är både robust och föränderligt.

– Studiens viktigaste fynd är att Th1-celler kvarstår långt efter infektionen. Det skydd dessa celler förmedlar tycks inte vara tillräckligt för att förhindra en andra infektion, men att T-celler som känner igen sars-cov-2 finns kvar förklarar sannolikt varför återinfektioner sällan ger allvarlig eller livshotande sjukdom, säger han i artikeln.

Men resultatet från studien kommer kanske inte som en överraskning för läsare på Swebbtv Nyheter, då vi berört ämnet om naturlig immunitet många gångare. Som vi tidigare rapporterat ger en infektion långvariga T-celler samt plasmaceller i benmärgen som varar i 60-70 år och som är redo att producera nya antikroppar vid behov. Bland personer som drabbades av ”föregångaren” sars-cov-1 fanns T-cellskyddet kvar efter 17 år.

Så här skriver det så kallade Läkaruppropet i en kommentar om den senaste studien:

”En svensk studie bekräftar att grundläggande immunologi fungerar även för covid-19 och ger en överlägsen immunitet jämfört med vaccinen för att den är bredare… Det skyddar inte hundraprocentigt mot ny infektion, men gör att en ny infektion blir mildare. Folkhälsomyndigheten kan således fortsätta använda samma slogan, dock något modifierad: ’Vaccinera dig inte, för det är stor risk att du får allvarliga biverkningar, men var inte orolig för att bli smittad av den mildare varianten av viruset som nu cirkulerar, för genomgången infektion skyddar garanterat mot allvarlig sjukdom och död.'”

Se längre ner under denna artikel för andra Swebbtv-artiklar i ämnet ”naturlig immunitet”.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program