9 av 10 omikronfall är vaccinerade: ”Vaccinet funkar inte så bra”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Nästan 90 procent av dem som smittats med nya coronavarianten ”omikron” i Danmark har varit vaccinerade i någon mening. Det visar färska siffror från Statens Serum Institut. 114 personer har varit trippelvaccinerade.

Det är i en rapport från Statens Serum Institut i Danmark som det framgår att omikronvarianten av coronaviruset lätt angriper fullvaccinerade.

Av totalt 1.280 omikronfall i Danmark är nästan alla drabbade vaccinerade i någon mening.

956 personer (74,7 procent) som smittats av varianten har varit dubbelvaccinerade, 33 personer (2,6 procent) har fått en dos och 114 (8.9 procent) har fått hela tre doser.

177 personer (13,8 procent) har varit ovaccinerade.

– Antalet omikronfall har ökat kraftigt sedan igår, så tyvärr sker smittspridningen väldigt fort just nu. Jag vill därför än en gång starkt uppmana alla att vaccinera sig. Även om det finns indikationer på att vaccinet inte fungerar så bra mot att bli smittad med omikron så förväntar vi oss att det fortfarande skyddar mycket mot att bli allvarligt sjuka. Det är vårt starkaste vapen just nu, sade SSI:s direktör Henrik Ullum i ett pressmeddelande på fredagen.

Men omikron tycks vara en mycket mild variant av viruset oavsett vaccinationsstatus.

Av samtliga 1.280 omikronfall i Danmark har bara totalt 18 personer (1,4 procent) behövt sjukhusvård. Av någon anledning anger myndigheten dock inte hur många av dessa som varit vaccinerade respektive ovaccinerade, trots att detta vore relevant att veta.

En studie från Sydafrika visar att ”vaccinet” knappt skyddar alls mot att smittas av omikron, men att de med naturlig immunitet i grunden ännu har ett starkt skydd.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program