”Flockimmunitet i Danmark om en månad”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Danmark kan uppnå flockimmunitet inom kort och då kommer covid-19 inte längre vara en epidemi. Det bedömer forskare, uppger TV2 Östjylland. Anledningen är den smittsam omikronvarianten.

Forskare i Danmark spår nu att landet kommer uppnå flockimmunitet under kommande månader.

Detta till följd av det mycket smittsamma förkylningsviruset omikron.

Inom 30 dagar beräknas mer än hälften av alla danskar ha smittats med coronavarianten.

Enligt Viggo Andreasen, docent i matematisk epidemiologi vid Roskilde universitet, är covid-19 nu på gränsen till att bli en endemisk smitta, alltså ett virus bland andra i samhället.

– Vi börjar se slutet om en månad, säger Viggo Andreasen till TV2 Östjylland.

Trots smittsamheten har omikron inte påverkat vården på något extremt sätt. Detta har inte heller skett i Sverige, som fortfarande bara har ett hundratal covidpatienter på IVA.

– Vi är i ett bekvämt läge där epidemin inte kan sprida sig, och därför spelar det ingen roll om någon från utlandet flyger in med coronavirus, säger Andreasen till TV2

Enligt professor Lone Simonsen måste flockimmunitet vara det yttersta målet. Bara så kan epidemin ta slut. Även danska Statens Serum Institut tror på flockimmunitet genom omikron. Eftersom det är en så mild variant kan den inte få vården att kollapsa. Mer eller mindre alla kommer i stället få sjukdomen och därmed också naturlig immunitet.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program