Sveriges riksdag en samling flockdjur – som springer efter pengar och partiledningens gunst?

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Swebbtv

Sveriges riksdag är i mångt och mycket som en stor flock som springer åt det ena hållet efter det andra, beroende på vart kappan ska vändas. Det förklarar riksdagsledamoten Roger Richthoff i Swebbtv. Ibland är det ”klimatångestpatrullen” som styr. Ibland är det vaccinpatrullen. Eller Natopatrullen. En riksdagsledamot får mycket hög lön och ”enorma resurser”, förklarar han. Det en riksdagsledamot behöver göra för att säkra sin framtid är att räta sig i ledet och lyda en partiledning. Men Roger Richthoff har inte följt denna flockmentalitet. Han berättar bland annat att han vägrade hylla Ukrainas president när denne talade inför riskdagen i våras.
– Flocken rusade dit. Jag satt utanför och läste tidningen, säger han i Swebbtv.

Det är i Swebbtv som riksdagsledamoten Roger Richthoff, som tidigare tillhörde Sverigedemokraterna, bland annat berättar djupare om hur riksdagen fungerar.

Men han har knappast bara positiva saker att säga. Han menar att många i riksdagen beter sig som en flock.

– Det finns en flockmentalitet och man springer samma väg, säger han.

När Roger Richthoff först tog plats i riksdagen för åtta år sedan trodde han inte att det skulle vara så. Han trodde att han skulle mötas av kompetenta personer som framför allt arbetade för svenska folkets bästa. Det handlar ju trots allt om maktens centrum, om Sveriges lagstiftande församling. Riktigt så blev det alltså inte.

– Sedan såg man ju att flocken rusade åt samma håll. Alla ska springa åt samma håll. Och det var väldigt överraskande för mig.

Men han har vägrat följa flocken i fråga efter fråga.

– Flocken rusar åt samma håll i riksdagen. Det såg man när man vaccinen kom, och plandemin som vissa kallar den. Alla skulle såklart vaccineras. Få är de som vågar bryta mönstret.

– De springer i en riktning. Sedan ändras riktningen. Jag nämnde vaccinen. Jag kan nämna klimatångestpatrullen, då springer alla i den riktningen, att man ska tillbaka till medeltiden.

Även bland landets journalister finns en flockmentalitet, menar Richthoff. Men han är noga med att påpeka att det finns undantag, både bland journalister och riksdagspolitiker.

I mars talade Ukrainas president Volodymyr Zelensky inför Sveriges riksdag. Zelensky fick stående ovationer. Men Roger Richthoff vägrade följa flocken även denna gång.

– Han är president för ett av de mest korrupta länderna i Europa. Han skulle uppträda på storskärm i kammaren. Och flocken rusar ju dit. Det fanns en flockmedlem. Jag satt utanför och läste tidningen i stället. Jag fick frågan varför jag inte hyllar presidenten och står och applåderar. Nej, då sa jag det, att jag går inte in och hyllar den som leder ett av Europas mest korrupta länder. Men om vi i stället ska hålla en tyst minut för alla dödade och skadade civila i kriget, då kommer jag gärna in. Men jag går inte in och applåderar den här presidenten.

Vidare berättar Richthoff att det fanns riksdagspolitiker som var rädda för honom under ”pandemin” eftersom han inte hade tagit det så kallade vaccinet mot covid-19.

– Jag klev in i hissen. Och då stod där två personer. En från UFO-partiet, Miljöpartiet. Jag kunde inte låta bli att skoja, så jag gjorde en riktig hostattack. Då kastade de sig förbi mig ut ur hissen.

Enligt Roger Richthoff har pengar fått en alldeles för stor betydelse i riksdagen. Och det påverkar, kanske rentav styr, många ledamöter.

Han kallar riksdagen för ”all inclusive”, eftersom riksdagsledamöter får så mycket och kan bli rika.

– Folk blir beroende på ett väldigt starkt sätt när de får drygt 71.000 kronor i månaden. Fria resor, lägenhet i Stockholm, telefoner, trängselskatten betalas. En person påverkas av att ha allt det här. All inclusive. Det man behöver göra är att springa och svansa för en partiledning så du visar hur duktig du är och att du håller med dem. Det är sant att det finns en koppling mellan detta, förklarar Roger Richthoff och fortsätter:

– Men jag förstår att den som aldrig varit ute i arbetslivet och aldrig har tjänat pengar, eller gjort det i begränsad omfattning, ser den här möjligheten, ser sin framtid tryggad med enorma resurser. Jag tror att detta är helt fel. Och det är min kritik, att man gör människor så beroende av detta. Därför behöver vi ett nytt system. Jag har inget färdigt system, men jag vill diskutera ett system där man till exempel begränsar mandatperioden till två och att man låter medlemmarna rösta på vilka de tycker är duktiga. Nånting måste göras.

Men det är egentligen Sverigedemokraternas ledning, de som sitter på evigt säkrade toppositioner, som han riktar sig mot, påpekar han. Det finns en rad duktiga riksdagsledamöter inom partiet, är Richthoff noga med att säga.

– Det finns så många duktiga i riksdagen, säger han och nämner några exempel. Sedan finns det de som bara sitter av tiden.

Roger Richthoff berättar också att Sverigedemokraterna försökte förbjuda honom att låta sig intervjuas av Swebbtv. Men inte heller det var något han accepterade.

– Kan ni tänka er det. Man kommer in från partiledningen och säger att jag inte får intervjuas i Swebbtv. Man påstod att det bryter mot kommunikationsplanen. Nej, nej, nej, det gör det inte alls, svarade jag. Den dagen ni tror ni kan tala om för mig att jag inte kan låta mig intervjuas av Swebbtv, är dagen då solen inte går upp. Klimatet, vaccinpassen och så vidare. Det här blev droppen, att man ska styra vem jag ska få intervjuas av.

I slutet av mars i år lämnade Roger Richthoff Sverigedemokraterna och blev politisk vilde.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program