Zelensky fick Nato-nej – men offentligt skulle dörrarna stå öppna

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: State Department Photo by Ron Przysucha/ Public Domain

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj fick ett nej från Nato om att ansluta Ukraina till krigsalliansen. Utåt sett skulle dock dörrarna hållas öppna. Det hävdar Zelenskyj i en intervju med CNN. Han ville ha konkreta besked för Ukrainas folk från både EU och Nato, men fick det aldrig. I stället tvingades Ukraina in i ett ”limbo”-tillstånd av dösnack.

Det är i en uppmärksammad intervju med CNN som Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj berättar om sina kontakter med västvärldens ledare.

Han säger bland annat att han uttryckligen bad om tydliga besked från EU och Nato.

– Alla ledare av EU och Nato kände till min ståndpunkt. Jag sa åt dem att tiden rinner iväg. Ni måste godkänna Ukraina i Nato nu. Ni måste acceptera Ukraina som EU-medlem. Vi förtjänar dessa allianser, och vi stärker dem, säger Volodymyr Zelenskyj i CNN och påpekar att detta också hade sänt ett tydligt budskap till Ryssland.

Enligt Zelenskyj började kriget inte nyligen, utan har pågått i åtta år.

– Men alla i väst sa att vi inte har någon chans till medlemskap i Nato eller EU, fortsätter han. Jag sa åt dem att inte tvinga in det ukrainska folket i ett hörn, för det är ett modigt folk. Väst borde också ha varit modiga och berättat för ukrainare att de inte kommer bli medlemmar i Nato och EU. Jag bad dem personligen säga att de kommer acceptera oss i Nato om ett, två eller fem år. Bara säg det direkt och tydligt, eller bara säg nej. Och svaret var mycket tydligt: ni (Ukraina) kommer inte att bli en Nato-medlem, men offentligt kommer dörrarna att förbli öppna.

Det är alltså inte Ukraina som inte velat gå med i Nato, utan Nato som vägrat släppa in landet i alliansen, enligt Volodymyr Zelenskyj. Han menar också att ett Nato-medlemskap hade förhindrat kriget och upprepar att han vill gå med ”omedelbart”. Det är inte rättvist att låta Ukraina fortsätta i en ”limbo” av flummighet, förklarar han i intervjun.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program