Ryssland förnekar missiler i Polen – Zelensky påstår Nato blivit attackerat: ”Måste agera”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Ryska missiler påstås under tisdagen ha träffat Polen. En polsk journalist skriver på Twitter att det enligt hans källor handlar om ”resterna av en missil som sköts ner av den ukrainska försvarsmakten”. Ryssland förnekar helt händelsen och hävdar att polska medier och tjänstemän försöker provocera fram en eskalering. Ukrainas president Volodomyr Zelensky påstår att det handlar om en rysk attack mot Nato och att ”vi måste agera”. Svenska Försvarsmakten säger i ett uttalande att man ”följer händelserna och utvecklingen av explosionerna i Polen mycket noga”.

I sociala medier sprids nu bilder som påstås visa hur ryska raketer slagit ner i Polen, som är medlem i Nato.

Två personer ska ha dödats.

Explosionen uppges ha skett i den polska staden Przewodów.

Enligt AP har en ”hög amerikansk underrättelsetjänsteman” sagt att ryska missiler träffat Polen och dödat två personer.

”Premiärminister Mateusz Morawiecki har sammankallat till skyndsamt möte med ministerrådets kommitté för nationell säkerhet och försvarsfrågor”, skriver den polska premiärministerns talesman Piotr Müller på Twitter.

Men i sociala medier hävdar vissa att det handlar om en ukrainsk S-300 raket som ska ha träffat platsen.

Pentagon säger att man inte kan bekräfta uppgifter om att ryska missiler ska ha träffat Polen.

– Vi känner till att media rapporterar om detta, vi har ingen information för närvarande för att bekräfta dessa uppgifter. Men vi tar det på allvar och återkommer när vi vet mer, säger Pentagons pressekreterare Patrick Ryder på en pressträff på tisdagskvällen.

En polsk journalist skriver på Twitter att det som träffade Przewodów, enligt hans källor, ”med största sannolikhet är resterna av en missil som sköts ner av den ukrainska försvarsmakten”.

”Uttalanden från polska medier och tjänstemän om det påstådda anfallet av ’ryska’ missiler i området kring Przewodów är en avsiktlig provokation för att eskalera situationen. Inga attacker har gjorts mot mål nära den ukrainsk-polska statsgränsen med ryska vapen. De fragment som publiceras i hetsjakt av polska medier från platsen i byn Przewodów har inget med ryska vapen att göra”, skriver det ryska försvarsministeriet på Telegram.

Så här skriver Ukrainas president Volodomyr Zelensky på Telegram.

”Idag hände det vi varnat för länge. Terrorn är inte begränsad till våra nationella gränser. Ryska missiler träffade Polen. Hur många gånger har Ukraina sagt att terrorstaten inte kommer att begränsa sig till vårt land? Det är bara en tidsfråga innan rysk terror går längre. Ju längre Ryssland känner straffrihet, desto fler hot kommer det att finnas mot alla inom räckhåll för ryska missiler. Att avfyra missiler mot Natos territorium. Detta är en rysk missilattack mot kollektiv säkerhet! Detta är en mycket betydande upptrappning. Vi måste agera.”

”Försvarsmakten följer händelserna och utvecklingen av explosionerna i Polen mycket noga. Vi ser ingen aktivitet som hotar Sverige och inga ytterligare åtgärder har i nuläget vidtagits”, skriver det svenska försvaret på Twitter.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program