WHO varnar för festivaler i sommar – då kan ”apkoppor” spridas, vill se liknande åtgärder som under covid

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Världshälsoorganisationen, WHO. © Foto: Leif Jørgensen (CC BY-SA 4.0)

Världshälsoorganisationen, WHO, varnar nu för att sommarens festivaler kan leda till en ökad smittspridning av ”apkoppor” bland människor. Man uppmanar till delvis liknande åtgärder som under covid-19, som handhygien, och hyllar de ”övervakningssystem” som ska ha införts i världen för att upptäcka virussjukdomar som kan sprida sig.

Saknar du hysterin kring covid-19? Då kan du vara lugn.

Nu dundrar media och internationella organisationer på om ”apkoppor” i stället, även om man bara hittat ett tiotal fall i Europa.

På fredagskvällen varnar Världshälsoorganisationen – vars näst största finansiär efter Tyskland är the Bill & Melinda Gates Foundation – för sommarens festivaler.

– När vi går in i sommarsäsongen i den europeiska regionen, med stora folksamlingar, festivaler och fester, är jag oroad över att smittspridningen kan accelerera, eftersom de fall som för närvarande upptäcks är bland dem som ägnar sig åt sexuell aktivitet, och symptomen är obekanta för många, säger WHO:s Europachef Hans Kluge i ett uttalande på WHO:s hemsida.

Samtidigt uppmanar WHO till delvis liknande åtgärder som under covid. Det påpekas bland annat att personer med misstänkt apkoppor ”bör undersökas och isoleras från första uppkomsten av symtom”. Man hyllar också de ”övervakningssystem” som man inrättat för att upptäcka potentiella epidemier i världen. Ett sådant snabbt och internationellt samarbete måste fortsätta, påstås det lagom till att WHO snart ska föreslå sitt – enligt kritiker – ”överstatliga” pandemifördrag. Hans Kluge påpekar att WHO ”arbetar nära” med de drabbade länderna för att undersöka apkoppefallen ytterligare.

– Hand- och andningshygien, tillsammans med personlig skyddsutrustning och adekvat isolering av misstänkta och bekräftade fall är också avgörande för att minska smittspridningen i vårdmiljöer – de åtgärder vi alla har följt för covid-19, säger han i sitt uttalande.

– Att dessa fall upptäcks och rapporteras visar att våra övervakningssystem fungerar, och jag vill tacka de berörda länderna för deras snabba agerande och öppna informationsutbyte. Det är avgörande att detta samarbete fortsätter i takt med att situationen utvecklas ytterligare.

Det som nu sker verkar alltså vara det första övningen av WHO:s globala samordnade så kallade pandemihantering. Och media hakar på precis som under covid.

I skrivande stund toppar Aftonbladet sin hemsida med skräckrubriken ”Nu stänger de bastuklubb efter apkopp-utbrott”. Det rapporteras också om att Folkhälsomyndigheten håller på att skala upp sin bemanning för att kunna ta fler prover.

Se Tucker Carlsons nya kritiska inslag om WHO:s pandemifördrag:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program