Regeringen går vidare med apkoppsvaccinering

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Lena Hallengren (S). © Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Regeringen har nu gett Folkhälsomyndigheten i uppdrag att ta fram en ”nationell plan” för att vaccinera svenskar mot så kallade apkoppor. Detta trots att det bara finns tio bekräftade fall i hela landet. Viruset smittar genom nära kontakt mellan människor.

Regeringen går vidare med apkoppsvaccinering. Nu har man gett Folkhälsomyndigheten i uppdrag att ta fram en plan för vaccination mot smittan.

Detta ska ske med de doser som EU ”donerar” mot sjukdomen. Men det handlar inte om massvaccinering av hela befolkningen. EU har totalt beställt 110.000 doser, enligt ett pressmeddelande på regeringens hemsida.

– Sverige vidtar de åtgärder som krävs för att effektivt motverka fortsatt spridning av apkoppsviruset, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Planen ska bland annat ska innehålla en prioritetsordning samt system för distribution och hantering av vaccinet, som heter Imvanex.

Totalt har tio fall av apkoppor hittills bekräftats i Sverige.

”Infektion med apkoppsvirus har fram tills nu varit en ovanlig sjukdom som i huvudsak drabbat personer i ett fåtal afrikanska länder. Dock upptäcks just nu allt fler fall i EU/EEA länder och det är sannolikt att ännu fler kommer att bekräftas i takt med att eventuella smittkedjor identifieras och sjukdomssymtomen uppmärksammas”, skriver Hallengren i regeringens beslut.

Exakt hur många doser Sverige får är oklart.

Folkhälsomyndigheten ska samverka med Läkemedelsverket och uppdraget slutredovisas till regeringen senast den 31 maj 2023, alltså om ett år.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program