”Vaccinet” lockar inte längre – få vill ta det

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Få svenskar över 65 år vill fortsätta ta det så kallade covidvaccinet, rapporterar SR Ekot. Covid är nämligen inte lika ”dominerande” i samhället som tidigare. Men Folkhälsomyndigheten uppmanar ändå befolkningen att injicera ännu fler doser ”vaccin” mot det förkylningsliknande viruset.

Det så kallade covidvaccinet, som är förknippat med extremt mycket biverkningar, lockar allt färre svenskar, även i de äldre åldergrupperna. Enligt Sveriges Radio är det ”få” personer 65 år eller äldre som tagit en fjärde dos, trots att ålder är en riskfaktor vid covid-19.

En av tre har tagit en fjärde dos, alltså en andra ”påfyllnadsdos”. Det handlar om ett svalt intresse, påpekar statsradion.

”I gruppen 70 år och äldre var dödligheten 4,3 procent, medan den var 0,1 procent bland personer yngre än 70 år”, visade en FHM-studie om smittans dödlighet sommaren 2020.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar dock alla från 65 år att ta en fjärde dos, likaså personer med nedsatt immunförsvar.

Myndigheten rekommenderar även alla över 18 år att ta en tredje dos, men i den gruppen har hittills bara knappt två tredjedelar följt den uppmaningen.

Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, förklarar den minskade vaccinationsbenägenheten med att covid inte är lika dominerande i samhället längre. Men hon tycker att fler ska ta påfyllnadsdoser av ”vaccinet”, även unga personer över 18 år.

– Vi fortsätter ju informera i de kanaler vi har. Vi påminner om att pandemin pågår och att det är viktigt att alla antar erbjudandet och följer rekommendationerna, säger hon i Ekot.

Syftet med den fortsatta massvacineringen verkar vara att få upp antalet antikroppar hos människor till en konstant hög nivå, har Ann-Cathrin Engwall, doktor i molekylär cellbiologi specialiserad på immunologi och virologi, tidigare förklarat i en ny intervju med Swebbtv. Men det är riskabelt. Dessutom visade nyligen en svensk studie att antikroppsnivåerna inte hade någon större betydelse mot risken att få omikronvarianten.

– Om inte två eller tre doser räcker, då är det nånting som är konstigt, säger Engwall till Swebbtv och påpekar:

– Jag tycker det är väldigt konstigt det här, speciellt att vaccinera mot ett coronavirus som normalt sett ger vanliga förkylningar.

Läs också: Folk vill inte vaccinera sig längre – miljontals doser måste slängas

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program