Österrike skrotar restriktioner – eventuellt också vaccintvånget

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

"EPP Political Assembly, 20 March 2019" © Foto: European People's Party (CC BY 2.0)

Österrike skrotar nu nästan alla restriktioner och en expertpanel ska få rådge om det brett hatade vaccintvånget tas bort, enligt flera medier. Lättnaderna gäller även för ovaccinerade. Regeringen har ”tappat lusten för vaccinplikten”, heter det bland annat.

Flera medier uppger nu att Österrike kommer skrota nästan alla covidrestriktioner.

Det hela ska ske den 5 mars, som kallas ”frihetens dag”.

Bakgrunden är att omikron visat sig vara en mildare virusvariant.

”Krav på vaccinintyg eller annan dokumentation på att man är frisk kommer att hävas”, skriver den norska nyhetsbyrån NTB.

Nyligen sade regeringen att ovaccinerade från och med lördag kommer kunna kan besöka restauranger och butiker igen om de har testat negativt mot coronaviruset.

Men nu säger landets förbundskansler Karl Nehammer, enligt Reuters, att covidbevis med testning, tillfrisknande eller vaccinering också ska skrotas den 5 mars.

Även inresereglerna till landet kommer lättas en del.

Gällande vaccintvånget ska en expertpanel granska dess lämplighet och rapportera in till regeringen före den 15 mars, då lagen träder i kraft, säger Karl Nehammer. Det antyds att den brutala åtgärden kan avskaffas innan böter delas ut, skriver Reuters. Lagen som ska tvinga befolkningen att ta ”vaccinet” har knappt haft någon effekt, enligt nyhetsbyrån.

”Det finns en känsla att lagen aldrig kommer kontrolleras, regeringen verkar ha tappat lusten när det gäller vaccinationsplikten”, rapporterar svenska TV4.

Enligt tidningen Heute blir det upp till expertpanelen av hälsoexperter och jurister att ”omvärdera nödvändigheten och proportionaliteten” av vaccintgånget före den 15 mars.

– Sett ur dagens perspektiv antar vi i Burgenland att obligatorisk vaccination inte kommer verkställas de närmaste månaderna, säger guvernören för förbundslandet Burgenland i östra Österrike, Hans Peter Doskozil, till tidningen.

Den franskspråkiga tidningen 20 minutes skriver att obligatorisk vaccinering, enligt källor, kommer skrotas.

Enligt public service-bolaget ORF har ”flera delstatsguvernörer uttalat sig för att avbryta den obligatoriska vaccinationen”. Tidningen skriver också att det är ”oklart om vaccinationslagen kommer genomföras som planerat”. Även denna nyhetskälla skriver att en kommission ska undersöka ”proportionaliteten och den medicinska nödvändigheten” samt lämna en rekommendation till regeringen.

– Vi har medvetet gjort vaccinationslagen flexibel så att vi är lika flexibla som viruset i sig. Vaccinationslagen är utformad för att fungera som en verktygslåda, säger Nehammer enligt ORF.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program