Folk vill inte vaccinera sig längre – miljontals doser måste slängas

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Tiotals miljoner vaccindoser mot covid-19 kan behöva slängas bara inom EU, uppger DN. Vaccinationsviljan har nämligen dalat i världen. Enligt Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström är många nu ”tveksamma till vaccinet”, säger han i tidningen.

Viljan att ta det så kallade vaccinet mot covid-19 har börjat dala globalt.

Samtidigt finns det ett ”överflöd” av vaccin, varför miljontals doser måste kasseras.

Världshälsoorganisationen WHO har velat injicera 70 procent av världens befolkning med två doser innan halvårsskiftet 2022. Men andelen som tagit vaccinet är betydligt lägre.

– Vi har ett stort överflöd av vaccin, men har ändå fastnat på en täckningsgrad på mellan 30 och 50 procent i flera länder. Många är tveksamma till vaccinet, men det finns också många som anser sig ha ett gott skydd efter att ha smittats under omikronvågen, säger vaccinsamordnaren Richard Bergström till DN och påpekar att WHO:s målsättning sannolikt inte nås.

Den främsta förklaringen är ”bristande vaccinationsvilja”, förklarar Bergström. I så kallade låg- och mellaninkomstländer har så få som 15 procent av befolkningen velat ta substansen.

Den bristande efterfrågan har rentav lett till att vaccinsamarbetet Covax inte längre tar emot donationer av vaccin. För det behövs ju inte.

Redan i februari fanns det dock problem att hitta länder som ville ta emot totalt 300 miljoner doser, uppgav då Reuters enligt DN.

Bara inom EU väntas nu tiotals miljoner vaccindoser behöva kasseras. Enligt Richard Bergström handlar det om cirka 30-40 miljoner från Astra Zeneca samt runt tio miljoner doser från Pfizer och Moderna.

Även i samband med svininfluensan 2009 slängdes enorma mängder vaccin. Bara i Norge slängdes då över hälften av det som köpts in, värt över 200 miljoner norska kronor.

Richard Bergström har tidigare påstått att svenskarna behöver ta 50-70 vaccindoser mot covid-19 under resten av livet.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program