”Väldigt konstigt att vaccinera mot ett virus som normalt sett ger förkylning”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Man bör inte massvaccinera en befolkning mitt under en pandemi. Då hjälper man fram vaccinresisenta virusvarianter. Det förklarar Ann-Cathrin Engwall, doktor i molekylär cellbiologi specialiserad på immunologi och virologi, i en ny intervju med Swebbtv. Hon förstår inte varför man fortsätter vaccinera mot ett coronavirus som i normala leder till vanliga förkylningar. De så kallade vaccinen kan få allvarliga konsekvenser för kroppen.
– Om inte två eller tre doser räcker, då är det nånting som är konstigt, säger hon.

Varför fortsätter myndigheterna uppmana människor att vaccinera sig mot Sars-cov-2, som nu muterat till ännu mildare varianter än i början?

Ann-Cathrin Engwall tror syftet är att att få upp antalet antikroppar hos människor till en konstant hög nivå. Men det är riskabelt. Nyligen visade också en svensk studie att antikroppsnivåerna inte hade någon större betydelse mot risken att få omikronvarianten.

– Det hjälper ju tydligen inte eftersom folk ändå blir sjuka, oavsett två eller tre doser, säger Engwall. Det är onödigt och inte särskilt nyttigt att ha ett så kraftigt påslaget immunsystem under lång tid. Normalt sett nedregleras ju immunsystemet just för att detta är skadligt. Det är inget man ska ha påslaget. Det ska regleras upp när man behöver det och så fort det är möjligt regleras ner. Sedan har man ett immunologiskt minne som går igång när man behöver det. Annars är det som att gå omkring med ett laddat vapen, och det kan få andra konsekvenser som till exempel autoimmuna sjukdomar, alltså att kroppens immunförsvar ger sig på egna vävnader.

Man ska inte inte ens massvaccinera människor under en pandemi, menar hon.

Då uppstår varianter som är resistenta.

– Om man vaccinerar väldigt många med samma vaccin kommer trycket att viruset ska undkomma just den varianten öka väldigt mycket. Ett virus som ändrar sig, som tar sig förbi, får en jättefördel. Det leder till att sådana varianter selekteras fram snabbare. De som förlorar på det är ju de som behöver vaccin, alltså äldre och sköra. De kommer bli ännu mer utsatta.

Och ett immunförsvar som ständigt är på högvarv kan alltså löpa amok.

– Det är inget att leka med, fortsätter Ann-Cathrin Engwall. Jag förstår inte. Om inte två eller tre doser räcker, då är det nånting som är konstigt.

Enligt Engwall förvandlar mRNA-vaccinen kroppens celler till vaccinfabriker, varför kroppen ser dem som ett hot och dödar dem, precis som med till exempel cancerceller. Det kan handla om miljontals celler som måste dödas.

– Då får du sår överallt i hela kroppen som måste läkas, vilket leder till inflammation. Man kan få svullnad och koagulation, alltså en sårskorpa som kan lossna och ge upphov till mikrotromboser, mikroproppar som flyter omkring i blodet hos en del vaccinerade. Och dessa kan aggregera och bilda större proppar om man har otur, och sedan fastna på alla möjliga ställen. Det är en risk med det här. Det kan fastna i lungan. mRNA kan gå in i alla celler.

En anledning till att yngre människor kan få ett aggressivare immunsvar på vaccinen är att de har fler T-celler än äldre personer, förklarar Engwall.

– När man tar de här vaccinen så ska man inte träna. Det är precis lika allvarligt som att träna hårt med en virusinfektion i kroppen. Skillnaden är att man kanske inte känner att man har symtom. Men det fungerar ju likadant. Immunförsvaret är påslaget. Man bör vänta några veckor med att träna hårt, säger hon.

Vaccinet stannar alltså inte bara kvar i den muskel där sprutan ges.

– Det kan gå in i nervceller, eller hjärtmuskelceller. När en hjärtmuskelcell dödas ersätts den inte, utan man får ärr, vilket kan påverka hjärtrytmen. Hjärtmuskelinflammation kan få konsekvenser, kanske inte nu direkt. Men ärren finns alltid kvar.

– Det kan gå in i leverceller, eftersom de innehåller fett. Ger du väldigt stora överdoser vaccin som inte tas omhand ordentligt kan det transporteras där fett bryts ner, alltså i levern. Man har sett att det ansamlas i levern. mRNA kan gå in i leverceller som leder till attacker mot leverceller, som i sin tur ger leverinflammationer, säger Ann-Cathrin Engwall.

Förutom i eventuella undantagsfall ska man inte heller vaccinera gravida kvinnor, påpekar hon. Detta är grundläggande, eftersom immunsvaret kan bli så kraftigt.

– När man blir gravid så bär man ju på ett foster som till hälften har pappas anlag. Det är ungefär som att bära på ett transplanterat organ. Ditt immunsystem känner att det här inte är kroppen, utan något främmande. Om en kvinna har en för aktiv immunreaktion kan fostret stötas ut, säger Engwall och påpekar att det är därför kvinnor får ett nedtryckt immunförsvar.

– Det är en biologisk mekanism för att det ska kunna bli barn. Särskilt under första tiden. Det blir som en inkräktare. För att det ska kunna stanna kvar måste immunsystemet vara lite nedtryckt.

Enligt Ann-Cathrin Engwall är Folkhälsomyndighetens råd i denna fråga väldigt konstiga.

– Det känns lite omoraliskt att rekommendera gravida kvinnor att ta de här behandlingarna. Det kan bli missfall, eller för tidig födsel. Man bör informeras om den risk man tar, även om den kanske inte är jättehög.

Hon förstår sig inte riktigt på vaccineringen mot det nya coronaviruset.

– Jag tycker det är väldigt konstigt det här, speciellt att vaccinera mot ett coronavirus som normalt sett ger vanliga förkylningar.

Ann-Cathrin Engwall skulle i stället rekommendera folk att hålla avstånd till andra, särskilt i början av en pandemi, när immuniteten i befolkningen är låg. I början är viruset också så pass ineffektivt på att sprida sig att man måste komma rätt nära en annan person för att få höga smittdoser. Och mängden virus en person drabbas av spelar stor roll.

Alla som tar vaccinet får dock samma doser insprutade i kroppen.

– Ju fler doser du får, ju sämre kommer du eventuellt att må, säger hon.

En vaccinering kan också innebära ett så kraftigt påslag på kroppen att befintliga sjukdomar som cancer förvärras. Immunförsvaret orkar inte med.

– En cancer som man har under kontroll kan till exempel blomma upp. Om man har otur.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program