USA: Det finns ”biologiska forskningsanläggningar” i Ukraina

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

USA bekräftar att det finns biologiska anläggningar i Ukraina och att man är orolig att de ska hamna under rysk kontroll, kan Swebbtv nu berätta. Det framgår av en utfrågning i senatens utrikesutskott på tisdagen, som bland annat sändes live i C-SPAN.

Under tisdagen rapporterade Swebbtv att Ryssland anklagar USA:s försvarsdepartement Pentagon för att ha byggt ”biologiska krigslabb i Ukraina”.

– Vi har data på att Pentagon är upptagna med kemiska och biologiska installationer i Ukraina. Pentagon byggde två biologiska krigslabb och de har utvecklat patogener där, i Kiev och i Odessa. Nu är de oroliga för att de kan tappa kontrollen över dessa labb, påstod Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov under en pressträff förra veckan.

Detta har av vissa avfärdats som rysk propaganda och konspirationsteorier.

Men nu medger USA att det finns biologiska anläggningar i landet. Och att det finns en amerikansk för oro att de ska hamna i ryska händer.

Detta framgår av en utfrågning i senatens utrikesutskott på tisdagen, där den republikanske senatorn Marco Rubio uttryckligen frågade om Ukraina har kemiska eller biologiska vapen (se en framspelad sändning HÄR).

– Ukraina har biologiska forskningsanläggningar, som vi är rätt oroliga för att ryska styrkor nu försöker ta kontroll över, svarar då Victoria Nuland, USA:s biträdande utrikesminister för politiska frågor, efter att hon noga valt sina ord.

– Så vi arbetar med ukrainarna om hur de kan förhindra att något av detta forskningsmaterial hamnar i händerna på ryska styrkor, fortsätter hon.

Vem som har byggt anläggningarna är oklart.

Victoria Nuland är redan en känd för sin aktivitet i samband med statskuppen i Ukraina 2014. Hon var i landet, och ett läckt telefonsamtal mellan henne och USA:s dåvarande ambassadör i Ukraina, Geoffrey Pyatt, avslöjade hur hon försökte styra vem som skulle sitta i den nya regeringen. Hon ville att oppositionsledaren Arsenij Jatsenjuk skulle bli premiärminister, vilket han också blev den 27 februari, några dagar efter att presidenten Viktor Janukovytj störtats. Under samtalet sade hon också att ”EU kan dra åt helvete”. Sveriges Radio påpekar, i sin artikel från februari 2014, att EU ansågs för passiva och SR påpekade att det läckta samtalet kan ”tolkas som att de amerikanska diplomaterna har inflytande över hur oppositionen ska agera”.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program