EU vill förbjuda all rysk olja – samtidigt ökar rubeln till tvåårshögsta

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. © Foto: State Department-Ron Przysucha/Public Domain

Ungern kommer inte rösta för EU:s nya sanktionspaket mot Ryssland. Inte så som det just nu är utformat. Det förklarar Ungerns utrikesminister Péter Szijjártó, enligt Financial Times. Ungern kräver att det införs ett undantag i sanktionerna.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen uppmanade idag unionens samtliga medlemsländer att införa ett förbud mot oljeimport från Ryssland.

Detta enligt EU:s sjätte sanktionspaket.

EU går alltså vidare med ännu fler sanktioner trots att de som hittills införts knappast fungerat. Rubeln är idag starkare mot euron och dollarn jämfört med vad den var innan kriget i Ukraina.

1 dollar är nu lika med 66,25 rubel, jämfört med 138,75 den 9 mars. Den 24 februari, vid invasionen av Ukraina, låg den på 84,95.

Rubeln befinner sig rentav på ett tvåårshögsta både mot euron och dollarn, skriver Reuters idag.

– Vi föreslår att bannlysa all rysk olja från Europa, säger Von der Leyen. Vi kommer se till att fasa ut rysk olja på ett ordnat sätt.

Oljan ska stoppas inom sex månader, och raffinerade produkter innan året är slut.

– Låt oss vara tydliga. Detta kommer inte bli lätt. Vissa länder är mycket beroende av rysk olja. Men vi måste helt enkelt göra det, påstår EU-bossen.

Ungern kräver dock att det införs undantag från sanktionerna. Landet importerar nämligen två tredjedelar av sin råolja och över 80 procent av sin gas från Ryssland.

Ett importförbud skulle alltså sänka landet.

– Vi kan inte på ett ansvarsfullt sätt rösta för Bryssels sanktionspaket i dess nuvarande form. Ungern kan bara gå med på dessa sanktioner om import av råolja via pipeline undantas från restriktionerna. Då kan Ungerns energisäkerhet upprätthållas. Nu kan den inte det, säger Ungerns utrikesminister Péter Szijjártó i ett uttalande på Facebook enligt FT.

Enligt källor till Reuters kommer Ungern och Slovakien också få ett undantag, närmare bestämt en längre tidsfrist än annan länder, fram till slutet av 2023.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program