”Pentagon har biologiska krigslabb i Ukraina”, påstår Ryssland

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov. © Foto: U.S. Department of State-State Department photo/ Public Domain

USA har byggt ”biologiska krigslaboratorium” i Ukraina. Det hävdade Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov under en pressträff i torsdags enligt en direktsändning från Deutsche Welle. Påståenden om labb i Ukraina kallas i amerikansk media för ”konspirationsteorier” och liknas vid rysk propaganda.

Sedan kriget i Ukraina började har det förekommit uppgifter på nätet om amerikanska laboratorium i landet.

Nu kommer anklagelserna direkt från den ryska regeringen.

– Vi har data på att Pentagon är upptagna med kemiska och biologiska installationer i Ukraina. Pentagon byggde två biologiska krigslabb och de har utvecklat patogener där, i Kiev och i Odessa. Nu är de oroliga för att de kan tappa kontrollen över dessa labb, påstod Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov under en pressträff förra veckan.

– Nu vet ni vad som väntar i framtiden. Amerikanerna sade helt och hållet nej till att etablera en inspektionsmekanism under konventionen för förbud mot kemiska vapen. Och de bygger nya kemiska och biologiska anläggningar längs hela den ryska gränsen.

Lavrov jämförde också Rysslands invasion av Ukraina med USA:s invasion av Irak 2003.

Enligt utrikesministern är det inte är upp till USA att bestämma vad som utgör ett hot mot Rysslands säkerhet.

– CIA har varit på marken i drivor och tränat den ukrainska armén, uppenbarligen inte för att föra ett krig med Polen, sade Sergej Lavrov och fortsatte:

– USA hävdade att Irak var ett hot mot USA:s nationella säkerhet. Var det då någon som frågade varför USA var i behov av att tillrättavisa ett land 10.000 kilometer från sin egen kust? För att USA är en stormakt? När Ryssland säger att det finns ett hot mot vår säkerhet får vi höra att det inte alls finns något hot. Men vi kommer själva bestämma vad som krävs för att trygga vår säkerhet. Och detta sker nära, precis bredvid, våra egna gränser. Vi kommer inte åka 10.000 kilometer bort för att säkerställa våra krav, påpekade ministern.

Under måndagen påstod också den ryska militären att Pentagon bedrivit ett ”militärbiologiskt program” i Ukraina ända sedan Sovjetunionens fall och sammanlagt upprättat ett 30-tal laboratorier i landet. Det ska förekomma transporter av ”högpatogena mikroorganismer” och troligen även forskning av ”biologiska vapen”, hävdas det från ryskt håll.

Men detta är inte första gången Ryssland beskyllt USA för laboratorium i Ukraina, påståenden som i amerikansk press pekas ut som ”konspirationsteorier”.

Den ryske utrikesministerns anklagelser om amerikanska ”biologiska krigslabb” i Ukraina tycks inte ha uppmärksammats någonstans i västerländsk media, förutom av Breitbart. I sociala medier förekommer dock häftiga diskussioner, med olika anklagelser om de påstådda labben.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program