TikTok förbjuder klimatkritik – hänvisar till ”vetenskaplig konsensus”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

© Foto: Solen Feyissa (CC BY-SA 2.0)

TikTok ska nu införa en ny så kallad desinformationspolicy som tar bort ”desinformation om klimatförändringar”. Det stora sociala medie-företaget kommer inte tillåta information som ”undergräver väletablerad vetenskaplig konsensus”, förklarar man.

Under covid införde sociala medier en diktatorisk policy som förbjöd information som gick emot ”vetenskapen” och ifrågasatte det officiella narrativet kring smittan, ett narrativ som sedan visade sig vara i stort sett felaktigt.

Nu verkar kinesiska TikTok införa en liknande policy gällande globalisternas narrativ om ”klimatet”. Viss typ av information ska förbjudas, tas bort från plattformen.

TikTok skriver i ett blogginlägg på sin hemsida att ”vi tror att vi har en viktig roll att spela för att ge informerade klimatdiskussioner på vår plattform” och att man därför introducerar ”flera initiativ som kommer bidra till att minska skadlig desinformation om klimatförändringar och samtidigt höja auktoritativ information året runt”.

Samtidigt påpekar man att man vill öka ”hållbarhetsmedvetenhet” på TikTok.

De nya reglerna ska gälla från och med den 21 april.

Företaget avser, skriver man vidare, att ”öka tillämpningen av en ny desinformationspolicy för klimatförändringar som tar bort desinformation om klimatförändringar som undergräver väletablerad vetenskaplig konsensus, såsom innehåll som förnekar existensen av klimatförändringar eller de faktorer som bidrar till det”.

Företaget ska upprätthålla reglerna i samverkan med en ”oberoende” faktakontrollant.

I USA har man hotat förbjuda TikTok, med hänvisning till att appen kan spionera på sina användare. Men det gör ju även de västerländska sociala medieföretagen. Elon Musk avslöjade nyligen att gamla Twitter gav staten full tillgång till plattformen, inklusive användarnas direktmeddelanden. Vissa hävdar att förbudshotet egentligen handlar om TikToks enorma popularitet, alltså att få bort konkurrensen från TikTok. TikToks angrepp på klimatdebatten skulle kunna handla om att blidka västvärlden och dess censuriver, spekuleras det bland annat.

”Att lugnt antyda att ’klimatkrisen’ kanske inte är den apokalyps som vissa hävdar kommer att vara hänsynslöst förbjudet”, skriver Paul Joseph Watson i en kommentar.

Enligt experter är ”klimatkrisen” en myt skapad av FN. Och enligt Judith A. Curry, professor och forskare i klimatologi, finns det ingen vetenskaplig ”konsensus” i frågan.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program