Sveriges ”elit” poserade med Zelensky – ”Alla ska bli komprometterade”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Hur kommer det sig Sveriges ”maktelit” närmast stod på led för att träffa Ukrainas president i helgen? De fick ett samtal från Vita huset, tror Swebbtvs Magnus Stenlund. Enligt Stenlund är det ganska uppenbart att någon kraft högre upp i hierarkin krävde att Sveriges makthavare plikttroget skulle gå med på det här.

För några dagar sedan var Ukrainas president Volodomyr Zelensky på besök Sverige ihop med sin fru. Den ena toppfiguren och offentliga personen efter den andra skulle träffa honom.

Zelensky var som vanligt klädd i grönt. Han har tidigare i sociala medier jämförts med någon som västmakterna använder som en ”actionfigur”.

Presidenten träffade Sveriges ”alla dignitärer av betydelse på en gång”. Dessa gjorde sig ”tillgängliga”, säger Magnus Stenlund i Swebbtvs senaste nyhetsanalys.

Enligt Swebbtvs vd Mikael Willgert liknade det hela ett ”blixtbesök”.

– Jag fick en känsla av att de var nästan yrvakna, säger han.

– De fick ett samtal från Vita huset, att nu gäller det att ställa upp, påpekar Magnus Stenlund.

Men hur förståndigt kommer detta verka i framtiden? Kriget i Ukraina börjar allt mer likna ett meningslöst blodbad, där Ukraina inte lyckas med nånting, men där hundratusentals unga män, soldater, dör – ”för ingenting”, som den amerikanska arméöversten Douglas Macgregor uttryckt det. Ett bloddrypande krig ”framprovocerat” av ett ”kriminellt nätverk” i USA.

– Alltså, alla ska fotograferas. Det är jätteviktigt. Alla ska bli komprometterade. Man ska ha foton på de här, fortsätter Magnus Stenlund i Swebbtv. I efterhand kommer det framstå som mycket, mycket dumt att man ställde upp på det här. Men vi kan utgå ifrån att det var någon som sade till dem att det här är man så illa tvungna att göra.

– Så ja, det är märkligt att det sker på ett sådant sätt. Men det är precis samma mekanism som får alla i olika nyhetsmedier att i princip ordagrant upprepa vissa saker. Det är så tydligt att det finns någon där uppifrån som ger den här typen av signaler, och då reser man sig upp i givakt mangrant. Det är ingen som säger emot.

Se veckans nyhetsanalys:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program