Senaste budet: Omöjligt att vaccinera bort covidsmittan

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Coronaviruset kommer aldrig kunna vaccineras bort. Det säger nu Lennart Svensson, professor i molekylär virologi, i en intervju med Aftonbladet. Samtidigt har virusmutationer gjort att de så kallade vaccinen blivit så pass ineffektiva att människor redan påstås behöva en tredje dos.

Massvaccineringen skulle råda bort på den så kallade coronapandemin, hette det från olika håll innan. Bara tillräckligt många vaccinerade sig. Men så blev det inte.

I stället exploderar nu smittan i Europa – likt förra hösten, då ingen hade vaccinerats.

Storbritannien, som har en hög vaccinationsgrad, ser en jättesmitta i landet med cirka 50.000 nya fall om dagen. Detta uppges bero på den så kallade deltavarianten av coronaviruset.

– Viruset har utvecklats så mycket att det smiter undan vaccinet. Det vaccin vi får just nu, den spruta du blir tillsagd att du måste ta, är avsedd för ett virus som cirkulerade för sex eller nio månader sen. Det har helt ersatts av en ny stam, sade vaccinforskaren Robert Malone i en poddintervju nyligen som Swebbtv tidigare rapporterat om.

Tidigare i veckan varnade Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar, för en ”ganska stor och kraftig topp med vaccinerade som insjuknar”, eftersom effekten av vaccindoserna som injicerats i befolkningen redan blivit så svag.

I dagens Aftonbladet förklarar Farshid Jalalvand, mikrobiolog vid Lunds universitet, att deltamutationen står för så gott som alla smittfall av covid-19. Utan den varianten hade Sverige inte behövt oroa sig alls längre, menar han, men nu finns det i stället risk att det blir en ny svår covidvinter.

Viruset muterar alltså, och vaccinen blir ineffektiva.

Jalalvand tycker att personer över 65 år ska ta en tredje dos ett halvår efter sin andra.

En annan som uttalar sig i Aftonbladet är Lennart Svensson, professor i molekylär virologi vid Linköpings universitet.

Men hans slutsatser är kanske inte helt uppmuntrande. Även Svensson ställer sig positiv till ytterligare en vaccindos till äldre människor och personer med nedsatt immunförsvar. Det kan förlänga skyddet cirka ett år, tror han.

Men:

– Frågan är hur länge vi ska hålla på med vaccinering, säger han till Aftonbladet. Vi kommer aldrig att bli av med det här viruset och aldrig kunna vaccinera bort det.

Samtidigt är Lennart Svensson övertygad om att coronaviruset tids nog kommer bli mindre allvarligt och leda till mildare infektioner. När vet han dock inte. Hur vintern kommer bli kan han inte heller förutse. Men han konstaterar att det fortfarande inte finns någon ”flockimmunitet” i samhället, alltså inte ens efter massvaccineringen.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program