Många vaccinerade kan bli sjuka, varnar professor

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Covidsmittan rusar i Europa igen – oavsett genomförd massvaccinering. Det så kallade vaccinets eventuella effekt har redan avtagit. Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar, varnar nu för en ”ganska stor och kraftig topp med vaccinerade som insjuknar”, enligt SVT.

Precis som förra hösten ser nu covidsmittan ut att kraftigt öka över Europa.

”Vaccinens” eventuella effekt räckte inte ens ett år.

Storbritannien, som har en hög vaccinationsgrad, ser en jättesmitta i landet och har cirka 50.000 nya smittfall om dagen just nu. Landet är ett av de värst drabbade i Europa. Enligt SVT kan detta beror på att Storbritannien tidigt hade många vaccinerade invånare men att ”effekten nu börjar försvinna”.

Nu varnar Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar, för Folkhälsomyndighetens besked att fullvaccinerade personer i Sverige generellt inte ska behöva covidtesta sig vid symtom. Detta gäller från och med den 1 november.

Den redan genomförda vaccineringen stoppar nämligen inte smittan.

Risken är att myndigheterna kommer ”famla i blindo”, säger Olsen i SVT Aktuellt, samt att fler människor kommer bli svårt sjuka, inlagda på sjukhus och även dö.

Dessutom strider de nya råden mot WHO:s rekommendationer om att ”testa varje misstänkt fall”, skriver han och andra forskare på DN Debatt.

– I och med att det är en helt ny situation och vi börjar tappa vaccinationstäckning bland många av de äldre, så kan vi mycket väl få se en ganska stor och kraftig topp med vaccinerade som insjuknar. Har vi då ingen aning om hur stor smittspridningen är i samhället så kanske vi helt enkelt släpper den lös för mycket, sade Björn Olsen i SVT Aktuellt på torsdagskvällen.

Statsepidemiolog Anders Tegnell tillbakavisar dock kritiken och hävdar att testningen till stor del kommer vara kvar eftersom fullvaccinerade som till exempel behöver vård fortfarande kommer testas. Likaså kommer vaccinerade testas under smittspårning.

Tegnell säger att ”vaccinets” effekt klingar av, men han kan inte säga hur snabbt.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program