”Rubeln nästan helt återställd” – Putin kräver gasbetalningar i rysk valuta

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Official White House Photo by Shealah Craighead

Den ryska rubeln har i princip återhämtat sig helt och hållet sedan invasionen av Ukraina, uppger flera medier. Samtidigt går Ryssland vidare med sitt krav på naturgasbetalningar i den ryska valutan. Detta gäller från och med imorgon 1 april. De europeiska köpare som inte betalar i rubel får ingen gas, meddelade Rysslands president på torsdagen.

Det är den amerikanska affärstidningen Fortune som idag konstaterar att ”Rysslands rubel har nästan helt återhämtat sig”.

Samma satsats drar Politico.

”Den ryska valutan, som handlades runt 84 rubel i relation till dollarn den 23 februari, dagen innan president Vladimir Putin inledde anfallet, hade sjunkit med cirka 70 procent den 7 mars. Från och med onsdag var rubeln nästan tillbaka till förkrigstidsnivåer”, skriver tidningen.

Som Swebbtv tidigare rapporterat beror detta bland annat på den ryska centralbankens penningpolitik. Centralbanken har höjt räntor, begränsat mängden dollar som ryssar kan ta ut från sina bankkonton samt förhindrat banker från att sälja utländska valutor under det närmaste halvåret. Ryska mäklarhus har också uppmanats stoppa utländska investerare från att sälja värdepapper, vilket hejdat ett kapitalutflöde.

Dessutom har Ryssland aviserat krav på att så kallat fientligt sinnade länder måste betala för naturgas i rubel. Och det hotet ser ut att bli verklighet.

Fortune påpekar att Ryssland lyckats skydda sin valuta genom ”extrema ekonomiska åtgärder” och ”strikta kapitalkontroller” gällande att kunna byta rubel mot dollar eller euro.

Ryssland har också använt sina olje- och gasresurser för att skydda valutan, påpekar tidningen.

”Det handlar om ett monetärt försvar som Putin kanske inte kan upprätthålla eftersom långsiktiga sanktioner tynger den ryska ekonomin. Men rubelns återhämtning kan vara ett tecken på att sanktionerna i sin nuvarande form inte fungerar så kraftfullt som Ukrainas allierade räknade med när det gäller att pressa Putin att dra tillbaka sina trupper”, skriver Fortune.

Enligt Business Standard är rubeln rentav den ”bäst presterande valutan i mars” globalt sett.

Vissa menar också att Rysslands guldreserv stärkt rubeln.

Under torsdagen bekräftade Vladimir Putin att Ryssland kommer avsluta de gaskontrakt som inte betalas i rubel. Europeiska köpare blir tvungna att öppna rubelkonton i ryska banker.

Och detta gäller från och med imorgon.

– Dessa konton kommer användas för att betala den gas som levereras från och med den 1 april 2022. Om sådana betalningar inte görs kommer vi betrakta det som att köparen inte har fullföljt avtalet, och med det följer konsekvenser. Ingen säljer något gratis, och vi tänker inte heller syssla med välgörenhet, säger Putin i ett tal idag.

Vad kommer Europa göra? Det återstår att se. Tyskland har redan aktiverat sin krisplan för naturgas. I värsta fall kan landet införa ransonering.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program