Rubeln återhämtar sitt värde – vad händer nu?

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Den ryska rubeln har återhämtat mycket av det värde som valutan förlorat mot den amerikanska dollarn de senaste veckorna. Nu kräver Ryssland att ”ovänliga” länder betalar för naturgas i rubel, annars blir det ingen mer gas.

Rysslands valuta, rubeln, har ökat ”dramatiskt” de senaste tre veckorna, enligt RT.

Detta uppges bero på en effektiv penningpolitik från den ryska centralbanken, som satts in för att motverka västvärldens omfattande sanktioner. Centralbanken har bland annat höjt räntor, begränsat mängden dollar som ryssar kan ta ut från sina bankkonton samt förhindrat banker från att sälja utländska valutor under det närmaste halvåret.

Samtidigt har ryska mäklarhus uppmanats stoppa utländska investerare från att sälja värdepapper, vilket hejdat kapitalutflödet.

Valutan har också stärkts efter Rysslands besked att så kallade ”ovänliga” stater, däribland EU, snart måste börja betala för rysk naturgas i rubel.

Totalt sett hade rubeln ökat med över 50 procent fram till och med igår, jämfört med bottennivån den 7 mars, skriver RT. Det datumet köpte en dollar 151 rubel. I skrivande stund får man 87 rubel per dollar.

Enligt Reuters har den ryska börsen gradvis öppnats upp igen efter stängningen som skedde på grund av västvärldens sanktioner.

Lyckas fredsförhandlingarna mellan Ryssland och Ukraina, där det påstås ske framsteg, lär rubeln stärkas ytterligare.

”Dollarn rasar mot den ryska rubeln”, hävdar nyhetsbyrån SANA idag.

Nu är frågan vad som händer efter den 31 mars, om Ryssland kräver betalning för naturgas i rubel i stället för dollar. Europeiska länder, som i dagsläget betalar det mesta av gasen i euro, menar att Ryssland bryter mot ingångna avtal. G7-länderna avisar Rysslands krav, enligt Reuters.

– Det beror på. Inga betalningar, ingen gas, säger Kremls pressekreterare Dmitry Peskov i PBS.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program