”Monumental klantighet” – strategin mot Ryssland kan slå tillbaka

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

USA försöker medvetet förlänga kriget i Ukraina genom att skicka vapen till landet. Detta samtidigt som man inte ens bemödar sig med några diplomatiska lösningar på konflikten. Det är en mycket cynisk strategi som kommer döda många människor, säger Swebbtvs analytiker Stig Berglund i ett nytt program. Syftet är att få bort Vladimir Putin från makten. USA utnyttjar Ukraina för att krossa Ryssland. Men strategin kan misslyckas och rentav få motsatt effekt. Förtroendet för USA:s ekonomiska styre i världen kan förstöras.
– Tänk om det går bra för Putin, säger Berglund.

Bakom konflikten i Ukraina ligger ett realpolitiskt intresse från USA:s sida, enligt Stig Berglund.

Avsikten är bland annat att få bort den nationalistiska regimen i Ryssland och komma åt landets tillgångar. Samtidigt vill man tvåla till Kina genom Ryssland.

– Man vill göra slut på Putin, och Ryssland ska bli en pariastat som ingen vill ha något att göra med. Samtidigt vill man skrämma Kina så de lämnar sin relation med Ryssland. Man ser det som en chans att komma åt Kina. Detta förklarar också varför USA inte har gjort några diplomatiska försök för att få till en fred. Men det är en väldigt cynisk strategi. Man låter alltså Ukraina kämpa sig närmast till döds för att försöka trötta ut Ryssland och undergräva Putins ställning. Många kommer dö, och ännu fler kommer tvingas gå i landsflykt, säger Berglund i Swebbtv.

USA har ”inte rört en fena” för att få stopp på kriget, påpekar han. Tvärtom.

– Synnerligen tvärtom. Det ligger inte i Bidenadminstrationens intresse att få slut på det. Tvärtom. Det ska ta tid och bli besvärligt. Det ska dränera Ryssland på prestige och resurser. Vi ska inte inbilla oss att detta handlar om något annat än vem som ska styra och ställa i världen.

– Det finns även en annan sak som USA inte tycks inse. Tänk om det går bra för Putin?, fortsätter Stig Berglund. Om strategin inte fungerar? Då har man ju verkligen skapat ett elände. Det påstås i media att ryssarna har stora förluster, har kört fast och så vidare. Det kanske de delvis har gjort runt Kiev. Men det verkligt intressanta och avgörande är det som händer i öster. Och där går utvecklingen vidare. Det blir svårare och svårare för den ukrainska armén att göra sig gällande. Striden om Mariupol är i det närmaste över. När det är klart frigörs ytterligare trupper för att gå norrut och skära av Donbass. Offensiven längs Svarta havs-kusten lär också rulla vidare.

Stig Berglund förstår inte varför västerländska strateger inte inser att det kan gå riktigt illa för Ukraina. Putin kommer inte sluta förrän han har uppnått det militära målet att säkra Ryssland från det hot som han upplever från Nato och Ukraina.

Kriget hade kunnat undvikas om västmakterna och Ukraina verkligen hade förhandlat med Ryssland i slutet av förra året. Men det var då det.

– Vi är i en ganska otäck situation. USA har grovt underskattat Rysslands förmåga att överleva de här sanktionerna. Jag tror inte heller man kommer lyckas skrämma Kina att släppa sitt stöd till ryssarna. Det är lite som ett nytt kallt krig. Samtidigt ser det inte ut som att västvärlden kommer kunna hålla ihop i en gemensam front. Europa råkar illa ut, vi är väldigt energiberoende österut. Det finns ingen lösning på det, oavsett allt prat om att köpa flytande naturgas.

Stig Berglund ser ingenting som kan stoppa Rysslands framryckningar i Ukraina. Sen om det kommer gå mer eller mindre fort framåt är en annan fråga.

– Det har inte riktigt med saken att göra. Detta körs hela vägen in, säger han.

USA kan kortsiktigt vinna på kriget genom att man förstör Rysslands tidigare goda relationer med Europa. Men den stora planen, att störta Putin och komma åt Rysslands marknader och råvaror, blir svårare att lyckas med. Lyckas den, blir det dock ett hårt slag mot Kina.

– Får man in Ryssland i ett västerländskt dominerat ekonomiskt system, blir uppförsbacken för Kina stor. Samtidigt finns det redan många länder i världen som fjärmar sig från total amerikansk dominans. Och USA har konfiskerat 300 miljarder dollar av Rysslands valutareserv. Det gjorde Vita huset utan att tala med Federal Reserve eller bankerna på Wall Street. Så nu är det ju vansinnigt riskabelt att placera sina valutareserver i dollar. Efterfrågan på dollar kommer nog gå ner på sikt. Vem mer ska drabbas av det här?, säger Stig Berglund och fortsätter:

– De har bara tagit det. Man får inte göra så. Man får inte heller ta Libyens guldreserv och köra den över Atlanten, som man gjorde (efter att Nato hjälpt till att störta och avrätta Libyens ledare Khadaffi 2011, vår anm). Jag tror inte det är en slump att Frankrike under ett par års tid kört över en båt till USA, lastat den med guld och fört hem det.

Senare i programmet säger Berglund:

– Federal Reserve och ledande amerikanska bankkretsar är väldigt arga och oroade av vad detta ska få för konsekvenser, dels för det amerikanska statshushållet och dels för amerikansk makt och inflytande. Det är en stor sak att ha den internationella reservvalutan i sina händer. Om man nu lyckas slarva bort det så är det en monumental klantighet.

Stig Berglund ser i viss mening även likheter mellan Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och klimataktivisten Greta Thunberg.

– Här dyker det två personer upp från ingenstans och stiger som raketer mot den internationella himlen. Det är väl ganska korkat att inte begripa att det bakom dessa raketkarriärer ligger mycket pengar och stora intressen.

Enligt Berglund är Ukrainakonflikten ”en sidoföreställning i en mycket större pjäs”. Och kommer man åt Ryssland blir det lättare att även hantera Kina.

Men för europeiska länder kan det bli väldigt tufft framöver.

– Tyskland står verkligen inför ett abrupt uppvaknande. Hur i herrans namn ska de klara sin industri? Och det här struntpratet om flytande naturgas. De har ju inga möjligheter att ta emot det? Tyskland och Europa i en vidare industriell mening gynnas inte av detta. Detta är inte början på slutet, utan slutet på början, säger Stig Berglund och påpekar att Europa försvagas.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program