Nya EU-sanktioner mot Ryssland – spär på oljepris, inflation och drivmedelspriser

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Ursula von der Leyen. © Foto: State Department photo by Ron Przysucha/ Public Domain

EU har beslutat om ett nytt antiryskt sanktionspaket som innefattar ett omedelbart stopp för större delen av Rysslands olja. Efter beskedet har priset på olja stigit kraftigt.

EU har erkänt att man använder kriget i Ukraina som en anledning för att ”ställa om” Europa till så kallade förnybar energi.

Man ska göra sig oberoende av samtliga tre fossila bränslen från Ryssland.

– Och aldrig gå tillbaka till det igen. Om det är något Putin uppnått så är det att han har förlorat sin bästa kund och Europa kommer aldrig komma tillbaka. Han knuffade oss – och det är bra – i riktning mot förnybar energi, sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen nyligen i en intervju med MSNBC.

Under måndagskvällen beslutade EU om ett sjätte sanktionspaket mot Ryssland. Sanktionerna innefattar olja, förutom i nuläget sådan som transporteras via pipelines. Vissa medlemsländer kommer alltså få en längre tidsfrist. Men hur länge undantaget gäller är oklart. Olja som skeppas via båt stoppas dock omedelbart, vilket utgör ungefär två tredjedelar av oljeimporten från Ryssland. Vid årsskiftet ska 90 procent av all import av olja vara borta.

De nya sanktionerna ”svider för många länder”, inte minst Ungern, men även oljeberoendeländer som Tjeckien, Slovakien, Bulgarien och Kroatien som varit kritiska till sanktioner, skriver SVT/TT.

EU-beskedet har fått oljepriset att stiga kraftigt igen. För första gången på två månader steg idag Nordsjöoljan idag till 123 dollar per fat, uppger TT. Höjningen riskerar också förvärra inflationen och tvinga fram en ännu tuffare penningpolitik för att mota inflationen, skriver nyhetsbyrån. Det stigande oljepriset drar såklart också med sig priset på bensin och diesel.

Samtidigt beslutade EU om att skicka ytterligare nio miljarder euro till Ukraina.

– Det här är ett stöd som Ukraina behöver för att kunna klara sin ekonomi och fortsätta det motstånd de bedriver, sade Sveriges statsminister Magdalena Andersson (S) under en pressträff efter EU-toppmöte i Bryssel enligt TT/SVT.

Ursula von der Leyen skriver idag på Twitter att man nu kommer ”diversifiera bort från ryska fossila bränslen” och genomföra ”massiva investeringar i förnybar energi”.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program