Moderna vill vaccinera småbarn

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Governor Tom Wolf

Vaccinjätten Moderna kommer söker tillstånd för att ”vaccinet” mot covid-19 ska kunna injiceras i barn under sex år, uppger NPR.

Det är vaccinföretaget Moderna som nu hoppas få grönt ljus för så kallat ”pediatriskt lågdosvaccin” mot covid-19 för barn från 6 månader och upp till under 6 år.

Företaget säger att man kommer lämna in en ansökan till läkemedelsmyndigheten FDA under kommande veckor.

Det bolaget vill ha godkänt är två doser á 25 mikrogram per injektion, vilket motsvarar en fjärdedel av de två doser vuxna fick.

Enligt CNN är Modernas vaccin just nu bara godkänt för personer över 18 år, medan Pfizer-BioNTechs motsvarighet har godkännande för vuxna samt ett nödgodkännande för personer mellan fem och 18 år. Men nu kan alltså Moderna hamna före Pfizer när det gäller tillstånd för distribution av vaccin till yngre barn, påpekar nyhetskanalen.

Om företagets vaccin får grönt ljus ”kan små barn börja vaccineras till sommaren”, skriver TT.

Enligt nyhetsbyrån kommer Moderna även söka ett godkännande i Europa.

Den amerikanska juristen Robert F Kennedy Jr har tidigare hävdat att läkemedelsjättarna försöker få vaccin rekommenderade för barn för att kunna undvika rättsligt ansvar för all vaccinering, även den för vuxna.

– Om de kan få det godkänt för barn blir de immuna mot ansvar och slipper hantera konsekvenserna, sade han tidigare i år.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program