Kvinnor och barn deltog i kravallerna, enligt polisen

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Män, ”kvinnor i alla åldrar” och minderåriga barn deltog i stenkastningen mot polisen i Rinkeby. Det förklarar polisen Jonas Packalén för SVT.

Tidigare idag pekade rikspolischefen Anders Thornberg ut gängkriminella som troligt ansvariga för det grova våldet mot polisen under kravallerna i flera svenska städer de senaste dagarna.

– Vi har starka misstankar att de som går till angrepp mot polisen och räddningstjänst har anknytningar till de kriminella gängen, där det finns individer som inte drar sig för hänsynslöst våld, sade han under en pressträff.

Men i Rinkeby var det alla möjliga som deltog.

– Just i Rinkeby, det förvånade mig. Många gånger brukar det vara vuxna män. Men i det här fallet var det män, kvinnor i alla åldrar. Mammor som stod där med sina barn. En tolvåring som kastar sten mot oss poliser. Jag vill ju inte slå en batong mot en tolvåring, det är inte proportionerligt, säger polisen Jonas Packalén till SVT.

Packalén har jobbat som polis i 16 år, men har aldrig varit med om något liknande, påpekar han. Han berättar att detta slår allt annat han någonsin upplevt innan.

Men i Rinkeby blev upploppen inte lika våldsamma som i Linköping och Örebro, vilket Packalén hävdar beror på att det fanns fler ”goda krafter” på plats i Stockholmsförorten.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program